Social

#dolanescu #securitate #acuzatii

"Dolanescu era impus de Securitate la TVR"

In cele doua ore de program difuzate seara de seara de TVR, unica televiziune de dinainte de ’89, Ion Dolanescu avea mereu asigurat un loc de cinste.

Potrivit lui Gheorghe Florescu, autorul cartii "Confesiunile unui cafegiu", inainte de revolutie, rapsodul era impus de Securitate realizatorilor de emisiuni folclorice, prin intermediul oamenilor aflati in structurile de conducere a institutiei din Calea Dorobantilor.

Faptul ca aparea foarte des la televizor l-a transformat pe Ion Dolanescu intr-un artist foarte cunoscut si apreciat de public, spune Florescu. De talent nu ducea lipsa, dar sustinerea a fost cruciala pentru cariera regretatului Dolanescu. Cafegiul a declarat pentru "ring" ca difuzarea la TVR ii asigura rapsodului mai multe concerte decat putea onora in mod normal. Asa a ajuns Dolanescu sa pretinda doritorilor de spectacole sume impresionante...

"Seara avea pretul cel mai mare"

"Ion Dolanescu este o creatie a Securitatii, care l-a impus prin structurile ei la Televiziunea Romana. Fiind mereu cultivat, incet, incet s-a impus drept cel mai tare din punct de vedere al interpretarii, lucru sustinut si de talentul pe care l-a avut... Sa zicem ca in zona Olteniei primea angajamente in zona. Mergea la o nunta seara tarziu, cu pretul cel mai mare, apoi mai lua si un botez si, eventual, si un retez (taiere de mot - n.r.) sau poate chiar mai multe", spune Gheorghe Florescu.

"Canta un cantec-doua si pleca"

Cafegiul explica si mecanismul intregii afaceri: "Am fost de fata si de aceasta data depun marturie ca martor ocular... Ion Dolanescu era contactat din timp de doritorii de concerte si el le promitea: 'Maine, la ora 15.00, sunt la dvs.'. Nu a venit la 15.00, ci la 17.00 si ceva. A stat putin, s-a scuzat ca nu mai poate canta, ca se simte rau. A luat insa toti banii, a cantat un cantec si i-a lasat pe fratii lui sa continue programul artistic. Am fost de fata, m-am uitat si nu-mi venea sa cred. il stiam si i-am spus ca sunt vecinul lui din Caimatei. Bineinteles ca nu-si respecta niciodata angajamentele orare. Venea si canta un cantec-doua, dar venea cu doamna Ileana Constantinescu si cu fratii lui. Restul artistilor faceau totul, iar el pleca. Se ducea in alta parte si canta".

"Facea ce voia cat respecta ordinele"

Potrivit lui Florescu, rapsodul "culegea si diverse informatii, pe care le transmitea celor care il puneau sa le dea raportul cand se intorcea din turneu".

"El mergea sa scoata bani. Din cate mi-au spus cei doi sefi de casa de cultura (de la Pitesti si de la Targu Jiu), Dolanescu nu declara niciodata sumele pe care le obtinea de la oameni. Prietenii lui de la Securitate l-au lasat sa faca ce voia atata timp cat le respecta ordinele. Foarte multi oameni ca el au fentat statul. Nu neg faptul ca si bietul Dolanescu se ducea la Scornicesti, la familia lui Ceausescu, unde canta gratis ca sa fie iubit de neam, inclusiv de finii pe care ii avea in clan si care lucrau pentru el, punandu-i o vorba buna pe langa 'primul fiu al Patriei'", declara cafegiul.

Dolanescu si-a facut fini in clanul Ceausescu

"Dolanescu a avut grija ca sa-si faca in familia ceausescu foarte multi fini, in asa fel incat finii lucrau pentru el, adica ii puneau o vorba buna in fata conducatorului clanului si astfel era protejat.

El participa in mod gratuit la diverse petreceri care aveau loc la Scornicesti si, bineinteles, nu incasa niciun ban. Si-l iubea 'parintele patriei', care era Nicolae Ceausescu, 'geniul din Carpati', dai un leu si iei un brat. Fratii lui Nicolae Ceausescu si, in special, Ion Ceausescu si cumnatul Barbulescu de la Scornicesti il sustineau", sustine cafegiul care l-a cunoscut personal pe rapsodul disparut.

"Mie n-a reusit nimeni sa-mi impuna nimic inainte de ’89, mi-a fost respectat mereu dreptul de a selecta artistii pentru emisiuni si spectacole." - Marioara Murarescu, realizator emisiuni folclorice TVR

"Daca Televiziunea era condusa de Securitate, doamna Murarescu executa ordinele"


Pus in fata declaratiei doamnei Marioara Murarescu, cafegiul ne-a declarat: "Doamna Marioara Murarescu, daca are ceva de declarat, sa ma invite la Televiziunea Romana Libera, intr-o emisiune, sa discutam fata in fata. Aruncam in discutie intreaga noastra cariera politica si cetateneasca. Ce declara doamna marioara murarescu poate sa fie adevarat, daca Televiziunea Romana nu era condusa de Securitate. Daca insa televiziunea era condusa de Securitate, atunci doamna Marioara Murarescu executa ordinele si dansa: i se impunea de conducere cine sa cante si cum sa cante. Asta era treaba".

Securistul-sef al televiziunii avea si el o poveste

gheorghe florescu ne-a spus si unde s-ar afla secretele acelor vremuri din televiziune: la securistul-sef. Care securist ar avea si el povestea lui.

Iata ce ne mai declara cafegiul cel plin de povesti: "Sa se constate cine a fost securistul-sef al televiziunii si ceilalti securisti, si cine avea drept de viata si de moarte asupra carierelor si asupra rolurilor jucate de artisti si de rapsozi in televiziune. Ei, securistii, hotarau tot. Chiar puteti sa spuneti ca eu, Gheorghe Florescu, stiu de la o lucratoare de elita din televiziune, care poate dovedi prin propria sa marturie (inregistrata de mine), ca securistul-sef al televiziunii a fost mutat disciplinar de la CC in urma unui viol comis asupra secretarei lui. A fost mutat disciplinar de Elena Ceausescu , cea care raspundea de cadrele din CC".

Foto : Ring

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea