Social

Doi morti abandonati de sinistrati in casele inundate au fost ingropati de Armata

3.000 de oameni din Negoi, Catane si Rast s-au evacuat singuri, de frica Dunarii.

Doi morti abandonati de sinistrati in casele inundate au fost ingropati de Armata
Dunarea a facut prapad in comunele doljene Rast, Negoi si Catane.

Cea mai grava situatie este la Rast, unde peste 3.000 de oameni si-au parasit locuintele pentru a nu fi luati de ape, dupa ce Dunarea nu a mai putut fi controlata si a inundat mai mult de trei sferturi din sat.

Pe langa diguri, Armata a trebuit sa se ocupe si de inmormantarea a doi localnici din Rast, care au decedat, ieri, din cauze naturale. Cadavrul unuia dintre ei fusese abandonat de catre familie in casa inundata. Rudele decedatului plecasera, ieri dimineata, deja, pe camp, unde mutasera cateva bunuri si animalele din gospodarie.

Abia dupa interventia primarului din Rast, rudele decedatului s-au intors si, impreuna cu Armata, l-au ingropat pe batranul care murise doar cu cateva ore inainte. Un soldat a remarcat ca acest lucru nu e deloc crestineste, dar nimeni n-a putut sa stea de veghe langa decedat in mijlocul apelor dezlantuite.

Apa a patruns in localitate prin bresa creata de Dunare, vineri dupa-amiaza. Despre spartura, autoritatile au spus la inceput ca este controlata si ca nu exista nici un pericol ca apa sa intre in casele oamenilor.

Inclusiv premierul Calin Popescu Tariceanu a dat asigurari, vineri si duminica, ca situatia este sub control. Afirmatiile autoritatilor s-au dovedit, ieri, a fi fara acoperire: toti locuitorii din Rast au trebuit sa fie transportati, cu ajutorul Armatei si Jandarmeriei, in scolile si spitalele din Bailesti si Poiana Mare. Situatia este dramatica.

Mai mult de 3.000 de oameni s-au evacuat singuri, de frica apelor. Noi i-am sprijinit sa-si duca din lucruri la marginea satului. Altii s-au cazat la rude si prieteni, a declarat, ieri, Ionel Ciobotea, subprefectul de Dolj.

Pe campul dintre Rast si Bailesti, peste 150 de oameni si-au construit corturi din folie si au ridicat tarcuri pentru animale, ei refuzand sprijinul Armatei pentru ca agoniseala de-o viata sa nu ramana de izbeliste in calea apelor. In aceeasi zona, Armata va ridica si ea zece corturi militare pentru a asigura hrana celor prezenti si pentru a acorda ingrijiri medicale celor care refuza sa mearga la spital.

Si in comuna vecina Rastului, Negoi, situatia este aproape la fel de dramatica. Localitatea a ramas izolata de civilizatie , dupa ce apele Dunarii au atins nivelul de 1 metru pe drumul comunal ce leaga cele doua localitati doljene. Astfel, 220 de persoane au fost evacuate, 267 de locuinte au fost inundate, iar 32 de jandarmi au ramas sinistrati in Negoi.

Drama celor doua comune doljene tinde sa se intinda si in aval de Dunare, la Bistret, unde apa a sapat, ieri dupa-amiaza, trei brese in dig, iar autoritatile doljene au cerut, spre seara, evacuarea localitatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea