Social

Doi copii au omorat in bataie o profesoara

Doi copii din orasul aradean Nadlac au omorat o profesoara, dupa care au jefuit-o. Crima s-a petrecut in casa femeii, unde functiona un internet cafe . Dupa ce au constatat ca au omorat-o, cei doi au furat un calculator, 80 de CD-uri si 1.300 de . Autorii au 12, respectiv 14 ani si nu vor raspunde penal.
Stela Lucea, o fosta profesoara respectata din Nadlac, locuia in zona centrala a orasului. Nepotul sau si-a infiintat o firma si si-a deschis propria afacere in casa bunicii, un internet cafe. Femeia, in varsta de 79 de ani, a fost gasita moarta in casa de catre fiul ei. Acesta a anuntat imediat politia, care a demarat cercetarile. "S-a constituit imediat echipa operativa la nivelul Inspectoratului Judetean de Politie Arad, care intr-un timp extrem de scurt a identificat si retinut faptasii", a declarat subinspector de politie Camelia Tuduce, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Arad. Cum s-au petrecut faptele.
Dupa terminarea programului la internet cafe, proprietara a incercat sa le explice ultimilor doi clienti, de fapt doi copii, ca este tarziu si ca trebuie sa plece acasa. Era trecut cu o ora de miezul noptii si majoritatea clientilor plecasera de mult din club. In fata unui calculator, in capatul salii se jucau doi copii. Acestia, angrenati intr-un joc pe calculator, au re-fuzat-o pe femeie crezand ca astfel mai pot ramane. Vazand ca batrana nu se induplecata, au pus mana pe o matura cu care profesoara pensionara dorea sa curate clubul dupa plecarea ultimilor clienti si cu coada acesteia i-au aplicat femeii mai multe lovituri in cap. Dupa ce s-a prabusit pe podeaua incaperii, cei doi copii au continuat sa o loveasca cu bocancii in cap au constatat ca nu mai misca. Apoi au luat un computer, 80 de CD-uri cu programe si 1.300 Ron si au disparut in noapte. Abia a doua zi, Stela Lucea a fost gasita moarta de catre fiul ei. Politistii aradeni au reusit sa-i identifice si sa-i retina pe autori, avand surpriza sa constate ca sunt doi minori. Presupusii faptasi, Cosmin S., 14 ani, si Claudiu N., 12 ani, declara cu seninatate ca nu-si pot explica gestul facut. Ambii copii nu sunt scolarizati. Acasa la ei au fost gasite calculatorul si CD-urile furate.

Violenta in randul copiilor

Copiii au fost prinsi datorita unor informatii furnizate tocmai de catre prietenii lor. Ei apucasera sa se laude ca au calculator si CD-uri proprii, desi cu o zi inainte nu aveau nimic. Cei doi copii au fost prezentati instantei de judecata, care a dispus cercetarea lor in stare de libertate, fiind minori, pentru savarsirea infractiunii de talharie in forma agravanta, urmata de moartea victimei. Cosmin S., 14 ani, va fi internat probabil intr-un centru de reeducare , iar Clau-diu N., 12 ani, nu va raspunde penal. Parintii sai vor fi insa amendati. Vasile Ciceac, primarul orasului Nadlac, este socat de ceea ce s-a intamplat. Ii cunostea pe cei doi copii, ale caror familii s-au stabilit in urma cu cativa ani in oras. Era vecin cu profesoara de franceza, care, desi avea o varsta inaintata, era foarte stimata. "A primit chiar si o diploma de onoare din partea Primariei. A fost o femeie extraordinara si o iubeau nu numai fostii sai elevi." In schimb, cei doi copii erau extrem de violenti. Nici dupa ce au fost retinuti nu au spus macar ca le pare rau de ceea ce au facut. Ei au continuat sa dea vina pe femeia care a incercat la ora 1,00 sa-i trimita acasa. Mai mult, parintii lui Claudiu au afirmat ca nu mai stiu ce sa faca cu fiul lor, fiind deosebit de violent pentru varsta sa. Curios insa cum nimeni din familiile celor doi minori nu s-a intrebat unde si-au petrecut cei doi o parte din noapte si de unde au calculatorul, banii si CD-urile. Oamenii din Nadlac sunt deosebit de revoltati. "Noi suntem o -nitate, in majoritate formata din slovaci. Suntem oameni harnici si linistiti. Si uite cum au venit din alte parti si ne fac de rasul lumii ", a declarat Mihai Bohuslav.

Scade varsta criminalilor

Crima de la Nadlac ridica serioase semne de intrebare asupra violentei in randul minorilor. Fapta, de o gravitate deosebita, survine in contextul in care la nivel national se pune problema combaterii violentei in randul minorilor si a reducerii numarului de infractori minori si copii. Exista si in practica politistilor aradeni destule cazuri de parinti care-si indeamna copiii cu varste sub 14 ani sa comita furturi pentru ca stiu ca daca acestia vor fi prinsi nu vor raspunde penal. De la furt la violenta, pe fundalul jocurilor extrem de violente care pot fi accesate pe Internet, pasul este foarte mic. "Copiii isi pierd discernamantul, ajungand sa nu mai deosebeasca fictiunea jocurilor pe computer de realitate. Joaca de a aduna puncte, ucigand cat mai multi adversari, ii obsedeaza si in viata reala, unde ajung sa asemene cu acesti adversari din jocurile digitale pe parinti, colegii de scoala sau profesori", a declarat Dana Ionescu, un reputat psiholog care a comentat cazul Nadlac. Culmea este ca ieri, pe canale oficiale, a fost mediatizat un material guvernamental conform caruia violenta in randul copiilor si minorilor in Romania ar fi in scadere, inclusiv in ceea ce priveste infractiunile de omor comise de infractori din aceasta categorie de varsta. In municipiul Arad insa situatia sta altfel decat cea din materialele guvernamentale. Numai in ultimele luni mai multi minori au fost cercetati pentru talharie, furturi si profanari de morminte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea