Social

Doar un pensionar din zece isi ia pensia prin cont bancar

Plata pensiei prin banca este o varianta mai simpla prin care pensionarii pot intra in posesia veniturilor lunare, dar mai costisitoare.

Daca pentru primirea pensiei prin posta, pensionarii nu trebuie sa plateasca nimic, pentru viramentul acesteia intr-un cont, bancile pot percepe comisioane de retragere sau de administrare. Un alt inconvenient ar putea fi ca, in unele cazuri, titularul nu poate scoate toti banii, banca solicitand o suma minima care trebuie sa ramana in cont.

Pensionarii care vor sa primeasca pensia prin banca si care nu au deja un cont trebuie sa completeze o cerere de deschidere a unui cont curent sau cont de card la sucursala de domiciliu a bancii alese, in doua exemplare.

Este obligatoriu ca pe formularul de cerere sa fie specificat codul IBAN. Un exemplar al cererii se depune la casa de pensii de care pensionarul apartine, iar celalalt la banca.

Cele mai cautate banci: - CEC si Bancpost

Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) a incheiat conventii de colaborare cu sapte banci, cei mai multi clienti pensionari avand CEC-ul (337.000 de persoane) si Bancpost (131.000 de persoane). Peste 50.000 de pensionari si-au mai deschis conturi la Banca Comerciala Romana , peste 48.000, la Banca Romana de Dezvoltare si peste 19.000, la Banca Transilvania.

Cu toate acestea, modalitatea dominanta pentru plata pensiei a ramas posta, din cei peste 5,5 milioane de pensionari din Romania, doar 600.000 optand pentru contul bancar.

Potrivit legii, comisionul pe care CNPAS il plateste bancilor cu care colaboreaza nu poate fi mai mare de 0,15 la suta din suma virata. Pentru plata pensiilor prin posta, comisionul lunar este de maximum 1,3 procente, din bugetul de asigurari sociale.

Banci care efectueaza plata pensiei

- Banca Comerciala Romana
- CEC
- Bancpost
- banca comerciala carpatica
- Banca Romana de Dezvoltare
- Procredit Bank
- Banca Transilvania


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea