Social

Doar norocul a oprit aviara la om

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca gripa aviara va fi o problema pe termen lung in Romania, iar costurile supravegherii gripei pot aduce Guvernul in imposibilitatea mentinerii masurilor luate. Specialistii sustin ca pina in prezent romanii au avut noroc ca gripa aviara nu a trecut de la pasare la om. Pe viitor se asteapta ca primele cazuri la om sa apara din saracia satelor.

Guvernul Romaniei nu are resursele pentru a face fata gripei aviare pe termen lung. O sa mergem in ritmul pe care il avem acum, atit timp cit vom putea. Dupa aceea, va trebui sa oprim anumite masuri si sa continuam doar cu cele pentru care vom avea bani, spune Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals .

Declaratia sa survine pe fondul afirmatiilor facute de o echipa de experti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care ne avertizeaza ca pentru Romania gripa aviara e o provocare, deoarece tara noastra este un rezervor foarte important de pasari salbatice . E o provocare pe termen lung si nu putem spera ca virusul sa dispara de la sine, spune Guaenael Rodier, expert in sanatate publica si responsabil pentru strategia de prevenire a gripei aviare la om, din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Pericolul vine de la sat

Problema gripei aviare s-ar putea accentua pe parcursul urmatoarelor doua luni, deoarece incalzirea vremii si inundatiile anuntate vor fi obstacole in plus pentru stavilirea epidemiei, chiar daca numai la pasari, pentru moment. Daca se repeta scenariul din primavara anului trecut, imi vine sa ma iau cu miinile de cap. Virusul nu a murit, iar problema apei potabile si inexistenta canalizarilor in zonele rurale cresc riscul de aparitie a bolii la om. Pina acum, am avut noroc ca nu a aparut nici un caz de gripa aviara la om, precizeaza Streinu Cercel. Astfel, cel mai mare pericol exista in gospodariile din mediul rural, unde igiena precara si nivelul scazut de educatie sanitara pot conduce la contaminarea oamenilor.

O familie de la tara foloseste pentru baut si spalat cam o galeata de apa pe zi. Minimumul necesar ar fi de patru litri de apa pentru fiecare om. Doi litri pentru baut si inca doi pentru o igiena minima. Arma principala o constituie apa si sapunul, explica in continuare directorul Institutului Bals.

Deficiente romanesti rezolvate cu bani straini

Dar probleme in gestionarea gripei aviare au identificat si expertii OMS. Pe primul loc, ca importanta, se afla deficienta in supravegherea pasaretului domestic din regiunile rurale, cu atit mai mult cu cit cei care il cresc sint oameni saraci si fara educatie. Un alt punct sensibil il reprezinta inexistenta unei retele de supraveghere a cazurilor de gripa extinsa la nivel rural, dar si centralizarea metodelor de diagnostic, in cadrul Institutului Cantacuzino din Bucuresti. Este nevoie de o des- centralizare . Ar trebui sa existe asemenea laboratoare in toata tara, iar investitia facuta va fi utila si pentru supravegherea altor boli. Centrul medical pentru cazurile de gripa aviara de la Bucuresti este excelent, insa problema este la periferia tarii, subliniaza doctorul Guaenael. De asemenea, expertii OMS au subliniat nevoia unor cursuri speciale pentru personalul medical, dar si nece-sitatea achizitionarii de echipament special pentru gestionarea epidemiei de gripa aviara. OMS nu este o banca, dar noi vom intocmi anumite programe pe baza deficientelor constatate si le vom prezenta donatorilor nostri, ca ei sa le finanteze, a mai promis expertul OMS.

Gripa aviara a costat opt milioane de euro

Ministerul Agriculturii a platit, pina acum, pentru despagubirea celor ramasi fara pasari din cauza gripei aviare 4,8 milioane RON, din care 2,5 milioane RON in 2005 si 2,3 milioane RON anul acesta. Proprietarii pasarilor primesc cite 8 RON/ kg de gaina sau bibilica in viu, 9 RON/ kg de rata sau gisca, 10 RON/ kg de curca. Pentru solutiile dezinfectante si reactivii folositi de specialistii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare au fost alocate 8,5 milioane RON prin doua HG de anul trecut. La aceste costuri s-au adaugat peste patru milioane de euro, platiti de Ministerul Transporturilor, pentru dezinfectia de pe sosele si cai ferate. (M.R)


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea