Social

Doar impulsuri cu China

In urma articolului publicat saptamina trecuta in ,,Cotidianul, noul consilier al presedintelui Traian Basescu, Mariana Bitang , a admis ca nu a primit nici o oferta concreta din partea Federatiei de Gimnastica din China.

Fostii antrenori ai lotului olimpic feminin de gimnastica, Octavian Belu si Mariana Bitang, au ocupat ieri sala Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru a-si prezenta proiectele pe care le au in noua postura, cea de consilieri de stat la Palatul Cotroceni. Ce doi tehnicieni au profitat de ocazie pentru a-si ,,spala pacatele, recunoscind, partial, minciuna pe care o lansasera cu citeva luni in urma, cu privire la oferta pe care o aveau de a antrena lotul olimpic al Chinei. Va reamintim ca, la inceputul lunii noiembrie, Octavian Belu declarase ca ,,asiaticii doresc rezultate excelente la JO din 2008 si se pregatesc inca de pe acum. Ne-au facut o invitatie oficiala pentru a studia la fata locului oportunitatile si potentialul lotului olimpic, dar plecarea noastra spre China va avea loc doar anul viitor. Daca vom ajunge la o intelegere cu asiaticii, vom indeplini functiile de directori tehnici, cu atributii de strategie si programe de pregatire, dar si de lectori ai federatiei. Ieri, Mariana Bitang l-a contrazis: ,,Contactele noastre cu partea chineza au fost doar telefonice si nu s-a intrat in detalii. Dupa discutiile pe care trebuia sa le avem la fata locului, urma sa vedem ce ni se cere. Dar, imediat ce am primit aceste posturi, toate celelalte oferte au inghetat. Si asta ca urmare a articolului publicat saptamina trecuta in ,,Cotidianul, in care un oficial din cadrul Federatiei Chineze de Gimnastica nega orice fel de tratative cu cei doi tehnicieni romani, spunind ca o astfel de propunere ar reprezenta ,,o lipsa de respect fata de tehnicienii de aici.

A optat pentru ,,biroul oval

Oferta din China nu este singurul subiect in care antrenorul Octavian Belu se contrazice. Dupa demisia de la lotul olimpic, tehnicianul afirma: Cind am plecat, am primit propunerea de a ramine angajat in cadrul federatiei. N-am acceptat, fiindca nu-i normal sa ma retrag intr-un birou, afirma Belu. Si totusi, la numai trei luni distanta, Belu si-a schimbat opinia, alegind munca de birou, dar de aceasta data la un ,,birou oval.

Sfatul batrinilor

Odata cu instalarea in functiile de consilieri de stat a cuplului Belu-Bitang, mai multi fosti campioni olimpici ,,se vor muta la Cotroceni. Si asta pentru ca cei doi tehnicieni intentioneaza sa coopteze mai multe glorii ale sportului romanesc - Elisabeta Lipa, Gabriela Szabo , Marius Urzica, Ivan Patzaichin, Mihai Covaliu - intr-un Consiliu Consultativ. De asemenea, Alexandru Mogos, Alexandru Lazarescu si alte 10 personalitati cu experienta in domeniul sportului vor face parte dintr-un ,,sfat al inteleptilor.

Antreneaza copiii strazii

Printre primele proiecte pe care cei doi tehnicieni vor sa le demareze se afla atragerea copiilor institutionalizati si a copiilor strazii spre sport. ,,Ideea este de a-i aduce pe acestia de 2-3 ori pe saptamina la bazele sportive. Deocamdata avem acceptul cluburilor Steaua si Dinamo, dar si al Academiei Nationale pentru Educatie Fizica si Sport. Vom mai cauta una-doua baze pentru nu le supraaglomera pe acestea. Cine stie, poate printre acesti copii vom gasi viitori performeri, a declarat Mariana Bitang.


Monitorizeaza aniversarea FRG

De-acum inainte, Octavian Belu si Mariana Bitang vor monitoriza, conform atributiilor trasate de presedintele Traian Basescu, evenimentele din sportul romanesc. ,,Deocamdata avem doua actiuni. Una este a forului olimpic, si anume o reuniune a secretarilor generali ai comitetelor olimpice si sefii de delegatii ce vor fi prezenti la Beijing in 2008. Cu aceasta ocazie, va vizita Romania si presedintele CIO, Jacques Rogge. Eu voi incerca sa solicit presedintelui Romaniei sa patroneze acest eveniment. Cea de-a doua actiune este legata de Federatia de gimnastica, aceasta urmind a sarbatori 100 de ani. Voi incerca sa fac si din acest eveniment, la care va fi prezent presedintele FIG Bruno Grandi, un pol de interes pentru presedintele Traian Basescu, a declarat Octavian Belu.

Atributiile consilierilor Belu si Bitang

In fisa postului, consilierii de stat pe probleme de sport Octavian Belu si Mariana Bitang au urmatoarele atributii: sa prezinte puncte de vedere in legatura cu problemele din sport, pe baza analizelor de specialitate; sa informeze asupra politicilor si programelor guvernamentale in domeniul sportului; sa asigure expertiza in problemele generale ale sportului; sa monitorizeze si sa sprijine evenimente sportive de importanta majora pentru Romania, dar si sa colaboreze cu institutiile oficiale ale statului, cu institutiile internationale cu activitate sportiva, cu ONG-uri avind ca obiect de activitate sportul. De asemenea, ei vor formula propuneri concrete, bazate pe semnalele primite din domeniul sportiv, pentru imbunatatirea activitatii sportive din Romania, vor semnala oportunitatea reprezentarii presedintelui Romaniei la diverse manifestari interne si internationale sportive.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea