Social

#protest #greva #sindicate

Doar filiala Cartel Alfa a pichetat Prefectura Galati, BNS si CNSLR Fratia refuzand sa protesteze

In jur de 50 de sindicalisti de la Cartel Alfa care activeaza in unitatile industriale din judetul Galati au pichetat, miercuri, pentru a doua oara, sediul Prefecturii, fara a beneficia insa de sprijinul colegilor de la CNSRL Fratia si BNS, care au ignorat invitatia Cartel Alfa.

Cei aproximativ 50 de lideri de sindicat de la Cartel Alfa au pichetat Palatul Prefecturii din Galati intre orele 10.00 si 11.00. Cei mai multi protestatari sunt lideri ai sindicatelor din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati , transmite corespondentul NewsIn.

Pichetul de miercuri, care se inscrie in seria protestelor derulate la nivel national in scopul cresterii salariului minim pe economie, este al doilea organizat de sindicalistii galateni, dupa cel de vineri, sustinut tot de Cartel Alfa. Liderii sindicali s-au intalnit atunci cu prefectul judetului Galati, Gabriel Panaitescu, caruia i-au inmanat o nota de protest.

Miercuri, insa, protestatarii nu au mai urcat in biroul prefectului, aratandu-se nemultumiti de faptul ca, de vineri si pana acum, oficialul nu le-a transmis nici un raspuns referitor la solicitarile lor. Institutia Prefectului obisnuia ca, dupa asemenea manifestatii, sa le transmita protestatarilor o nota prin care ii instiinta ca revendicarile lor au fost dirijate catre Guvern sau catre institutiile abilitate, dupa caz.

Pichetul sustinut miercuri de Cartel Alfa nu a beneficiat de sprijinul altor organizatii sindicale, desi acestea au fost invitate sa se alature protestului. "Noi i-am invitat la pichet, inca de saptamana trecuta, pe colegii nostri de la CNSRL Fratia si BNS si le-am spus ca, daca nu pot sa vina cu delegatii formate din membri de sindicat, macar sa vina ei, liderii. Din pacate, nici una dintre cele doua confederatii nu a onorat invitatia noastra", a declarat, miercuri, presedintele Cartel Alfa Galati, Romeo Garneata.

Liderii confederatiilor sindicale se vor intalni, joi, cu premierul, ca sa negocieze cresterea salariului minim la 600 lei si ca sa hotarasca masurile ce urmeaza sa fie luate pentru compensarea scumpirii alimentelor si energiei, a declarat, marti, pentru NewsIn, presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu. Totodata, sindicalistii vor sa-i propuna premierului modificarea Legii Contractelor Colective de Munca, astfel incat intr-o fabrica sa nu mai existe decat cel mult doua sindicate si a Legii Conflictelor de Munca pentru a usura procesul de declansare a grevelor generale.

Pe de alta parte, protestele sindicatelor, care vizeaza tot cresterea salariului minim, vor continua miercuri prin pichete organizate in fata sediului Guvernului. Tot miercuri, reprezentantii CNS Cartel "ALFA" si CNSLR Fratia urmeaza sa se intalneasca cu ministrul Muncii, Paul Pacuraru, pentru a se pune de acord asupra modificarilor care ar trebui aduse Legii Contractului Colectiv de Munca (CCM), astfel incat salariul minim sa creasca, incepand din acest an, la 600 lei, a mai precizat liderul sindical Marius Petcu.

Potrivit liderilor sindicali, peste 1.500 de sindicalisti au participat, incepand cu 2 iulie, la pichetele organizate de CNSLR Fratia si Cartel ALFA in tara si in Capitala, pentru a protesta fata de decizia Executivului de a mentine salariul minim la nivelul de 500 lei, cel putin pana la sfarsitul acestui an.

Ministrului Muncii, Paul Pacuraru, a precizat ca masura de inghetare a salariului minim a fost luata pentru ca "exista riscul de escaladare a inflatiei, ca urmare a cresterii salariale nesustinute de productivitatea muncii". "Este problema confederatiilor sindicale si a patronatelor aceasta crestere salariala , iar Guvernul nu este factor de negociere in aceste discutii, ci doar mediator", a precizat ministrul Muncii.

La randul sau, ministrul Economiei si Finantelor , Varujan Vosganian, a declarat ca singurii bani alocati la rectificarea bugetara vor fi pentru programe de investitii, nu pentru cresteri salariale .


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea