Social

Discurs istoric in Parlamentul israelian.Merkel a vorbit in ebraica

Cancelarul german Angela Merkel a rostit marti un discurs in limbile ebraica si germana in fata Parlamentului israelian, o interventie fara precedent pentru un sef de guvern german si un gest profund simbolic, facut la mai bine de 60 de ani de la genocidul nazist.

"Va multumesc pentru ca mi-ati facut onoarea de a ma putea adresa Knesset-ului. Este o mare onoare pentru mine", a declarat Merkel in ebraica deputatilor israelieni care au aplaudat-o cu caldura.

Zece deputati, din totalul de 120 de membri ai Knessetului, nu au asistat la acest discurs istoric, sub forma de protest fata de utilizarea limbii germane intr-o tara care pastreaza vie memoria celor sase milioane de evrei ucisi de nazisti.

"Protestul meu priveste decizia de a permite ca un discurs in limba germana sa fie rostit in Knesset. Stiu ca ultimele sunete pe care le-au auzit bunicii si unchii mei pe care nu i-am cunoscut sunt cele ale limbii germane", a declarat deputatul de extrema dreapta Ariej Eldad, facand referire la membrii familiei sale disparuti in lagarele naziste.

Reluand discursul in limba germana, cancelarul german nu a evitat sa mentioneze aceata pagina trista din istoria Germaniei. „Germanii si israelienii sunt si vor fi mereu legati intr-un mod particular de memoria Holocaustului", a adaugat ea in cea de-a treia si ultima zi a vizitei sale, efectuate pe fondul festivitatilor care marcheaza a 60-a aniversare a infiintarii statului evreu.

Discursul sau a facut referire si la amenintarea iraniana la adresa Israelului. Ea a avertizat ca "amenintarile proferate de iranieni la adresa Israelului si poporului evreu sunt fara indoiala o sursa de neliniste. Nu comunitatea internationala trebuie sa demonstreze ca Iranul dezvolta bomba atomica, ci Iranul trebuie sa convinga lumea ca nu vrea sa se doteze cu arma atomica ".

Premierul israelian Ehud Olmert salutase anterior pozitia ferma a cancelarului german in privinta dosarului nuclear iranian, evocand recentele sale declaratii potrivit carora "orice amenintare la adresa securitatii Israelului echivaleaza cu o amenintare la adresa securitatatii Germaniei".

Liderul opozitiei israeliene, Benjamin Netanyahu, a profitat de ocazie pentru a reafirma in fata Knessetului ca "Iranul trebuie sa stie ca exista o optiune militara".

In ceea ce priveste conflictul israeliano-palestinian, cancelarul german a evocat tirurile cu rachete lansate de gruparile palestiniene din Fasia Gaza asupra teritoriului din sudul Israelului. "O spun clar si fara echivoc: atacurile cu rachete ale Hamas trebuie sa inceteze", a avertizat ea.

Ea a declarat ca "Germania nu va abandona niciodata Israelul si va ramane partenerul si prietenul sau real",, inainte de a adresa "cele mai calde urari pentru cea de-a 60-a aniversare" a statului evreu si de a incheia rostind "Shalom", pace in limba ebraica .

Gruparea Hamas a criticat declaratiile facute de Merkel in timpul vizitei sale in Israel, sustinand ca acestea reflecta "decadenta morala in care a cazut acest cancelar prin sprijinul acordat unei entitati uzurpatoare care comite masacre impotriva copiilor, batranilor si femeilor poporului palestinian".

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea