Social

#bugetari #guvern #legea salarizarii unice

Discrepante ciudate in legea salarizarii unice

Guvernul finalizeaza astazi legea salarizarii unice in sectorul bugetar si urmeaza sa si-o asume in Parlament cat mai curand. Intre salariile bugetarilor vor continua sa existe discrepante mari, iar Educatia si Sanatatea raman, in continuare, cu salarii mici .

De la 1 ianuarie 2010, salariul minim pe economie ar putea urca la 750 de lei si toate remuneratiile din sectorul bugetar vor fi raportate la el.

In topul salariilor din ultima forma a proiectului legii, avizata de Ministerul Finantelor Publice si citata de Gandul, salariile cele mai mari raman cele ale functionarilor publici si magistratilor, in timp ce Educatia si Sanatatea raman printre domeniile cu salarii mici.

Grila este rezultatul a doua scaderi majore. In luna iunie, Ministerul Muncii a scazut cu 40% punctajele obtinute in urma negocierilor cu sindicatele. Pentru ultima varianta, 80% dintre punctajele din grilele de salarizare au scazut din nou cu precente intre 15 si 25%.

Daca noul salariu calculat dupa grila va fi mai mic decat cel existent, bugetarii vor primi in continuare acelasi salariu cu sanse minime de crestere pana la o redresare economica a tarii.

Cel mai ciudat element al grilei este existenta unui salariu sub cel minim pe economie. Muncitorul necalificat are doar 0,80 puncte salariale, adica 480 de lei - nivelul de acum al salariului minim.

Remuneratiile din grila depind insa de salariul minim pe economie despre care nu se stie inca daca va creste de la 600 la 750 de lei.

Conform noii legi un preot debutant sau un ofiter aspirant pe o nava fluviala, ambii cu studii superioare, vor avea un punctaj de 1,20, respectiv un salariu de 720 sau 900 de lei. Acelasi salariu il vor avea un referent debutant, un tehnician debutant la protectia mediului sau siguranta alimentelor, acestia avand studii medii .

Faptul ca un profesor cu grad didactic I, vechime peste 40 de ani si gradatie maxima va avea 4,10 puncte (2.460/3.075 lei), mai putin ca un secretar de comuna cu pana la 3.000 de locuitori, care va castiga 4,55 de puncte, respectiv 2.730/3.412,5 lei este doar una dintre multele discrepante ale Legii salarizarii unice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea