Social

Dinu Patriciu, ascultat cu voie de la CSAT-ul lui Ion Iliescu

Audiat ieri la Parlament in urma sesizarii depuse de Dinu Patriciu, care a acuzat ilegalitatea ascultarii telefoanelor sale, Radu Timofte sustine ca SRI a operat legal. Doua hotariri ale CSAT din 2004 ridica insa unele semne de intrebare.

Directorul SRI, Radu Timofte, a declarat ieri ca a adus in fata Comisiei de control al activitatii SRI documente care atesta ca operatiunile privind interceptarea telefoanelor omului de afaceri Dinu Patriciu au fost perfect legale. Timofte a precizat ca telefoanele au fost ascultate in perioada 31 decembrie 2003 31 decembrie 2004 si ca Patriciu a fost interceptat operativ din cauza ca ar fi avut activitati ce aduceau amenintari la siguranta nationala. El a mentionat ca nu poate detalia, deoarece totul reprezinta secret de stat . Zece note informative rezultate in urma ascultarilor au fost trimise la presedintele Romaniei de atunci, Ion Iliescu, la Ministerul Finantelor, la Ministerul Economiei si la Parchetul General. Alte 3 informari au fost remise PNA. Timofte a mai precizat ca inregistrarile privind atit viata intima, cit si activitatea politica a lui Dinu Patriciu au fost, conform legii, distruse.

Interceptari cu vid legislativ

Membrii Comisiei de control al activitatii SRI au afirmat dupa audieri ca documentele prezentate de Radu Timofte certifica legalitatea interceptarilor telefonice. Exista insa o serie de incertitudini privind procedurile. Astfel, presedintele comisiei, senatorul PNL Radu Stroe, a precizat ca interceptarile din 2004 au avut la baza aprobari primite in urma a doua hotariri ale CSAT si nu ale unui judecator, asa cum prevedea noua legislatie in domeniu. Despre acest lucru, Radu Timofte nu a spus nici un cuvint in fata ziaristilor. Situatia a fost explicata de catre vicepresedintele comisiei, deputatul PSD Ion Stan: A existat un vid legislativ la inceputul anului 2004. Nu s-a putut, din motive tehnice , desemna judecatorul care urma sa dea aprobari pentru interceptarea telefoanelor. Acesta trebuia verificat informativ, in plus, trebuia infiintata logistica pentru judecatorul respectiv. Senatorul Radu Stroe a afirmat ca pentru elucidarea completa a cazului urmeaza sa fie audiati, saptamina viitoare, si fostii membri ai CSAT. Nu dorim sa aruncam pe spatele vechii puteri modalitatile prin care au inteles sa rezolve aceste chestiuni prin hotaririle CSAT, si din aceasta cauza ii vom audia pe fostii membri ai acestui organism, a precizat Stroe, care a mai spus ca vor fi audiati si reprezentanti ai altor autoritati.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea