Social

Dinti drepti la orice varsta

Unul dintre putinele aspecte ale fizicului nostru pe care-l putem modifica este frumusetea dintilor. Nu doar sanatatea si culoarea lor ci, la fel de important, alinierea lor. Vestea buna este ca indreptarea dintilor se poate face la orice varsta, dupa cum ne spune dr. Radu Dragut, medic primar stomatolog, specialist in ortodontie .
  • NECESITATEA INDREPTARII Pe langa rolul estetic, suprapunerea dintilor de sus si de jos pe o suprafata cat mai mare contribuie la o buna masticatie a alimentelor, ceea ce influenteaza calitatea digestiei. In plus, anomaliile de pozitie ale dintilor duc la aparitia cariilor in zonele ascunse si la imbolnaviri ale gingiilor. Anomaliile de pozitie pot fi pur dentare, sau osoase, cand este vorba de decalaje intermaxilare, cazul cel mai frecvent. De exemplu, un copil mosteneste forma mandibulei de la un parinte iar cea a maxilarului superior de la celalalt parinte. Sau exista o insuficienta crestere osoasa a maxilarelor. Un alt motiv de aparitie a malpozitiilor dentare este respiratia pe gura (orala), care modifica pozitia limbii in gura si deci si a dintilor, sau folosirea suzetei si sugerea degetelor timp indelungat.
  • APARAT FIX SAU MOBIL Aparatele mobile necesita o vointa puternica pentru a nu intrerupe tratamentul. Daca se strange surubul regulat, se pastreaza acelasi aparat tot tratamentul. Aparatul fix, alcatuit din placute metalice, garanteaza indreptarea dar trebuie respectata o igiena extrem de stricta, altfel sub placute se formeaza carii si demineralizari. Durata este de doi ani la copii si unul la adulti, care pot profita de spatiul creat de extractiile mai vechi.
  • APARATE INVIZIBILE Ultimele noutati in domeniu, aparute si la noi, sunt aparatele dentare invizibile, numite "positionners". Ele sunt formate din niste gutiere de plastic transparent, mobile, care aliniaza milimetru cu milimetru dantura . La adulti tratamentul dureaza in jur de un an, dar are dezavantajul de a fi mai scump deoarece gutierele trebuie schimbate la cateva saptamani, in functie de evolutia alinierii. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.
  • Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

    •  
    •  

    Articol scris de

    Vezi toate articolele

    Articole din social

    Top

    Cauta-ti perechea