Social

#medic #parinte #sopil #celule stem #banca.

Din ce in ce mai multi parinti sunt de acord cu recoltarea de celule stem de la copii lor

Peste opt mii de cupluri din tara noastra si-au asigurat anul trecut sanatatea copiilor lor prin acceptarea recoltarii contra cost de celule stem din sange placentar , anunta Gandul. Conform specialistilor, in Romania, cu celule stem se poate face doar tratamentul bolii maligne de sange, respectiv leucemia, adica transplant medular insa in strainatate se pot trata si alte boli.

Numarul familiilor care aleg sa isi asigure copiii pentru viitor prin recoltarea de celule stem din sange placentar a crescut spectaculos in 2008 fata de ultimii ani. Anuntul a fost facut cu ocazia deschiderii unei astfel de banci de celule stem in Capitala, aceasta fiind a doua unitate din tara, prima clinica de acest fel fiind deschisa la Cluj.

Conform declaratiei directorului executiv al Agentiei Nationale de Transplant, doctor Victor Zota, in tara noastra, cu celule stem se poate efectua doar tratamentul bolii maligne de sange, respectiv leucemia, prin transplant medular. Se spera insa ca in viitor celulele stem recoltate din sangele placentar sa poata fi folosite si pentru diabetul insulino-dependent la copil.

Procedeul recoltarii de celule stem este, conform medicilor, nedureros si nu prezinta riscuri nici pentru bebelus, nici pentru mama. Celulele vor fi prelevate din sangele cordonului ombilical si din placenta, imediat dupa nasterea copilului.

Sergiu Habago, seful Fundatiei Eurocord Romania, cel care a deschis prima astfel de banca in Romania a spus ca in intreaga lume exista 54 de astfel de centre. Specialistii spun ca in lume exista celule criogenate de peste 23 de ani si sperma congelata de peste 40-45 de ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea