Social

#ritual inmormantare #Servicii Funerare #inmormantare

Diferente de ritualuri si credinte la inmormantare

De la caz la caz, de la regiune la regiune, ritalul de inmormantare presupune cu totul alte credinte. In fapt, cu totii ajung in acelasi punct sau nu, cand incinerarea este aleasa. Pe cat de vaste sunt diferentele, pe atat de mult ar surprinde pe romani care se pare ca sunt unii dintre cei mai traditionalisti din acest punct de vedere.

Iata si un ghid al modului in care inmormantarile se desfasoara in lume.

India

Practica hindusa cand vine vorba de inmormantare se traduce la propriu prin “ultimul sacrificiu”. Si aici depinde de zona pentru ca sunt mici diferente, ce tin de varsta decedatului, de apartenenta sa la anumite culte sau de traditiile propriei familii. In orice caz, in aceasta cultura totul este simbolic si cu un puternic accent in acest sens. Ca parte din astfel de practici nu este exclus ca un rug sa fie folosit.

Coreea

Mai cu seama in Sudul Coreei spatiile pentru inmormantare sunt atat de limitate incat alternativa la moda a devenit incinerarea. Nu numai ca aceasta inlocuieste in sine ritualul de inhumare, insa cenusa ramasa se poate transforma in diverse bijuterii, cu diverse optiuni cromatice. Pastrarea acestora in urne specifice sau in cutii reprezinta maniera ultima ca si respect dovedit fata de cel care a decedat.

Filipine

Credinta pastrata in aceste locuri tine de faptul ca pe masura apropierii unui costiug de cer, cu atat mai multe sanse sunt ca in viata de apoi decedatul sa ajunga in rai. Desigur, asta a dus la crearea unor cimitire oarecum improvizate, in locuri greu accesibile, sus in munti.

O alta practica usor ciudata se refera la funeraliile Tinguian. Asta presupune ca decedatul sa fie imbracat cu cele mai scumpe haine pe care le detinea si sa fie plasat intr-o postura cat mai naturala, fumand. Iar o astfel de practica va dura pana la o saptamana. In cultura lor, acest lucru este chiar normal sa se intample, oricand de stupid, morbid si ciudat pare pentru altii.

New Orleans

Funeraliile si procesiunea acestora includ traditii atat din cultura europeana, cat si din cea africana. Un aspect deosebit la ei tine de grupul de jazz ce acompaniaza alaiul ce conduce decedatul pana la inhumare. Desigur, repertoriul este unul trist si pe masura evenimentului. Acesta va fi usor mai vesela post inmormantare, cand se celebreaza viata pe care a avut-o decedatul.

Tibet

In multe forme ale budismului se considera ca trupul decedatului trebuie incinerat, daca nu supus chiar unui ritual de sacrificiu cand se ofera animalelor, ca act de binefacere. In Mongolia exista un ritual similar, ce are legatura cu ideea de spiritualitate. In astfel de cazuri inhumarea nu este un ritual strict de care se tine cont.

Trecand la romani, aici ritualul de inmormantare cunoaste numeroase etape. Sunt simboluri, concepte vechi, combinate cu ritul crestinismului sau a cultului din care facea parte decedatul. Asadar, rezulta un spectacol menit sa tina cont de orice este posibil a fi facut de cei lasati in urma pentru sufletul plecat al decedatului.

Inmormantarile la romani sunt completate evident si de servicii funerare in masura sa usureze din munca fizica si nu numai. Aceasta pare sa fie si singura schimbare de altfel, fata de obiceiurile la astfel de evenimente asa cum se intamplau in trecut. Firmele specializate care se ocupa de asta scutesc familia de ceva ritualuri mai vechi de a spala si imbraca decedatul.

Ce pare sa fie unic si in randul romanilor tine de traditii precum aruncatul banilor in urma decedatului, in drumul sau pana la groapa. De asemenea, pomana peste groapa este un ultim moment in care, chipurile, familia ofera bunuri/lucruri, spre linistea sufletului acolo unde el va poposi, in ceruri. Desigur ca mai cu seama in zonele rurale sunt pastrate obiceiuri de acest gen. Mai simplist de atat sunt inmormantarile din zonele urbane, desi si aici tine de obiceurile pastrate in familie.

La fel de bine se tine cont si de dorintele decedatului, care de multe ori includ traditii pe care le-a vazut, cunoscut si poate si practicat de-a lungul vietii. Oamenii inradacinati intr-un anume stil pot cu greu sa iasa din zona lor de confort si mai degraba au multumirea de a face precum si altii din familie, la randul lor, au facut. Ori din respect, cei ramasi vor urma intocmai un plan al inmormantarii, cu toate ciudateniile si superstiile impuse, chiar daca multe dintre ele sunt chiar pagane.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea