Social

# elefanti morti # deces elefanti #elefanti #dezastru ecologic

Dezastru in Africa! 350 de elefanti au murit in conditii misterioase

Sute de elefanti au murit, in conditii misterioase, in ultimele doua luni in Botswana. Cauzele nu se cunosc inca, iar autoritatile locale nu au demarat nicio procedura de cercetare a cauzei mortii animalelor.

 

Expertii au numit decesul elefantilor ca fiind „un dezastru al conservarii speciilor”, potrivit The Guardian.

In general, cauzele mortii animalelor sun produse de seceta, insa in cazul de fata, peste 70% dintre elefantii morti au fost gasiti langa ape. Primele decese au fost semnalate la inceputul lunii mai, iar pana la finalul lunii murisera deja 169 de elefant. Numarul acestora s-a dublat la jumatatea lunii iunie.

„Este vorba despre o moarte in masa, la un nivel care nu a fost vazut de foarte mult timp. In afara mortilor cauzate de seceta, nu stiu sa se mai fi intamplat asa ceva ”, a spus dr. Niall McCann, director pentru conservararea speciilor la National Park Rescue.

Nu se stie ce a provocat moartea elefantilor, insa se presupune ca este vorba despre otravire sau un agent patogen necunoscut. A fost luata in considerare si posibilitatea ca acestia sa fi avut antrax, insa aceasta a fost exclusa.

Exista martori care sustin ca au vazut elefantii plimbandu-se in cerc, ceea ce sugereaza probleme neurologice. „Daca te uiti la carcase, unii dintre ei au cazut drept in fata, ceea ce arata ca au murit foarte repede. Altii mor mai incet. Deci este foarte dificil sa spunem care este aceasta toxina”, sustine dr. Niall McCann.

Cele doua ipoteze principale sunt otravirea sau un agent patogen necunoscut. Antraxul - considerat initial cauza cea mai probabila - a fost exclus.

„Cand atat de multi elefanti mor in apropierea zonelor locuite de oameni, intr-un moment in care bolile provenite de la animale sunt in mintea tuturor, pare extraordinar faptul ca guvernul nu a trimis probe la un laborator de incredere”, spune McCan.

O alta ipoteza a mortii elefantilor o reprezinta intoxicatia cu cianura, folosita de braconierii din Zimbabwe pentru capturarea animalelor. Cu toate acestea, animalele care se hranesc cu trupurile elefantilor nu par sa fie afectate. 

„Elefantii sunt bunuri ale tarii. Sunt diamante ratacind prin Delta Okavango. Este un dezastru de conservare – arata cum o tara nu reuseste sa-si protejeze resursa cea mai valoroasa”, declara dr. McCann.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea