Social

#lac #poluare #mare

Deversari din lac in mare

Conductele de " egalizare " a apelor din lacurile din apropierea marii brazdeaza plajele

Pe langa deversarile oficial recunoscute, Marea Neagra mai este siluita si de cele private, din zonele rezidentiale de pe malurile lacurilor din apropiere.

Calitatea apei din lacurile si baltile situate in apropierea Marii Negre, precum Surghiol si Tuzla, reprezinta o alta problema care ar trebui insusita si rezovata de capii judetului Constanta.
Lacurile si baltile din zona litoralului comunica cu marea printr-o retea de conducte de "egalizare a nivelului".

In unele cazuri, lacurile si baltile comunica si intre ele, prin astfel de conducte. Apa din balta Tuzla, spre exemplu, este de o calitate precara, dupa cum admite chiar si directorul general al RAJA, Felix Stroe.

Din fosa septica, pe conducta

Pe malul baltii se afla o groapa de gunoi. O confirma si primarul localitatii Tuzla, Constantin Mihu, dar si administratorul public al orasului Eforie, Viorica Greceanu. Primarul din Tuzla adauga, totusi, ca exista un proiect in derulare, impreuna cu DADL, de curatare a baltii.

Mai mult, admit autoritatile, pe malurile respectivelor lacuri au fost construite vile, blocuri sau hoteluri, cu sau fara autorizatiile aferente din partea tuturor institutiilor abilitate.

In unele cazuri, aceste constructii sunt bransate in mod ilegal la sistemul de canalizare, in altele deverseaza direct in lacuri. Altele au fose septice care ar fi golite nu in vidanje, ci in aceleasi balti. Apa ajunge direct in mare prin intermediul conductelor de "egalizare a nivelului". Felix Stroe si Viorica Greceanu nu neaga aceasta situatie.

Complicitatea" Dunarii


Pe de alta parte, DADL sustine ca aceste "conducte de egalizare" sunt necesare pentru evitarea inundatiilor,mai ales in zonele in care fasiile de pamant dintre mare si lacuri sunt foarte inguste.
La fel de adevarat este ca Dunarea aduce ape reziduale menajere de o calitate discutabila, provenite de la orasele din amonte sau de la cele situate pe malurile unor rauri care se varsa in fluviu.

Seful Apelor o scalda


Directorul Apelor Romane, Marius Postelnicu, a admis ieri ca, "punctual, in zonele in care se descarca apa menajera de la Statia de Epurare Eforie Sud sau de la Constanta, se poate vorbi despre o calitate proasta". Insa, continua Postelnicu, "chiar si in aceste cazuri, conductele nu deverseaza langa mal, ci la patru-cinci, chiar sapte mile in largul marii". Punctul de vedere al acestuia este in contradictie cu realitatea. La Eforie Sud, deversarile se fac direct pe plaja!


Capii judetului Constanta isi „epureaza apele" in oficioase


Seful Regiei Autonome Judetene de Apa SA, Felix Stroe, este unul dintre cei care sunt responsabili pentru deversarile de apa menajera in mare.

Initial, el a reactionat dur la cele dezvaluite de „Adevarul", contestand inclusiv informatiile reprezentantilor Ministerului Mediului.

Ulterior si-a schimbat punctele de vedere, recunoscand cele relatate de „Adevarul". Insa, in ziarul sau au continuat operatiunile de „epurare" a apelor deversate in mare.

Fratia locala


Un alt ziar, „Telegraf", controlat de capii judetului Constanta, cere printre altele premierului Calin Popescu Tariceanu sa dispuna declansarea unei anchete care sa clarifice nimic altceva decat „modul in care a fost redactat si publicat articolul din cotidianul «Adevarul»".

Actionarii societatii care editeaza ziarul „Telegraf" sunt asociati cu presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, intr-o alta firma care are activitati editoriale.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea