Social

#deszapezire #iarna #licitatie

Deszapezirea, o afacere de 100 milioane de euro in Romania

Ministerul Transporturilor a alocat 100 milioane de euro pentru deszapezirea si intretinerea drumurilor in 2010-2011.

Suma ar putea fi insa suplimentata pana la 150 de milioane de euro, daca abundenta ninsorilor va depasi prognozele meteorologilor.

Reteaua din drumuri din Romania este de aproape 200.000 de kilometri. Compania Nationala de si Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) are in administrare doar 263 km de autostrada si aproape 16.000 km de drumuri nationale.

Sumele cheltuite pentru deszapezire si intretinerea drumurilor iarna sunt atat de mari, deoarece firmele care nu isi respecta angajamentele contractuale, pot scapa de multe ori fara amenda.

Deoarece licitatia pentru desemnarea prestatorului de servicii este organizata cu foarte putin timp inainte de inceperea sezonului rece, firmele incep lucrul fara contract. Un contract legal nu poate fi emis decat dupa rezolvarea turturor contestatiilor, lucru care poate dura luni de zile.

Dupa ce firma castigatoare se angajeaza verbal sa execute lucrarile de deszapezire, va incasa banii de la buget, dar nu va putea fi amendata pentru ca nu le-a executat corect. In cazul in care firma executa lucrari de mantuiala, va refuza sa plateasca, iar firma da in judecata autoritatea si, in absenta unui contract, castiga procesul.

Modelul a inceput sa fie aplicat in toata tara. In Maramures, firma a castigat licitatia organizata de Consiliul Judetean, pe 11 noiembrie, dar contractul a fost semnat abia marti, 28 decembrie. CNADR a amendat firma pe 26 noiembrie pentru necuratarea drumului spre statiunea Izvoare , insa firma a obtinut anularea amenzii in instanta, potrivit Gandul.info.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea