Social

#porti inchise #euro 2016 #meciuri

Desfasurarea Euro 2016 este in pericol! Vom avea partide de meciuri disputate cu portile inchise?

Pentru prima data in istorie, se pune problema ca aceasta editie a Campionatului European de Fotbal sa nu fie dusa la bun sfarsit. Organizatorii resimt presiunea generata de numeroasele atacuri teroriste care au avut loc in ultimele 6 luni.

Daca lucrurile decurg normal si fortele de ordine vor reusi sa opreasca eventualele atacuri teroriste, finala va avea loc pe Stade de France in data de 10 iulie, la orele 21.

Pagina Finala Euro 2016 de pe site-ul comunitatii pariorilor din Romania va va tine la curent cu evolutia cotelor si ultimele noutati, precum si cu recomandari de ponturi venite din partea celei mai bune echipe de tipsteri profesionisti.

Incidente

130 de persoane au decedat in urma atentatului de la Paris din luna noiembrie a anului trecut. Doua dintre cele 3 explozii au putut fi auzite si de pe Stade de France, acolo unde se desfasura partida amicala de fotbal dintre Franta si Germania. Numeroase partide amicale au fost anulate ulterior, printre care Germania – Olanda si Belgia – Spania.

Fluxul turistilor catre Paris a scazut in mod dramatic incepand cu 13 noiembrie, data la care au avut loc exploziile. Nici localnicii si nici autoritatile locale nu isi fac prea mari sperante in ceea ce priveste numarul turistilor care vor vizita orasul pe parcursul acestei veri.

Actualul lider a clasamentului FIFA, Echipa Nationala a Belgiei, a fost nevoita sa anuleze partida amicala de acasa cu Portugalia, dupa ce 35 de persoane au decedat in urma atacurilor teroriste de la Bruxelles, ce au avut loc in data de 22 martie. Totusi, federatiile celor doua tari au cazut de acord ca partida sa aiba loc in aceeasi zi in orasul Leiria din Portugalia.

La numai 3 zile dupa catastrofa de la Bruxelles, un alt atentat revendicat de Statul Islamic s-a produs in localitatea Iskandariya din Irak. in momentul decernarii medaliilor, dupa incheierea unui meci de fotbal, un kamikaze s-a detonat in tribune, cauzand moartea a 41 de persoane. 17 dintre victime erau baieti cu varste cuprinse intre 10 si 16 ani. Alti peste 100 de suporteri au fost grav raniti in acelasi incident.

Securitate sporita

Politia din Marsilia a simulat chiar si un atac chimic care ar fi afectat 1,200 de subiecti. Acolo va avea loc partida dintre Anglia si Rusia, care este considerata de catre autoritati ca fiind una de risc maxim, deoarece ambele tari si-au anuntat campania de atac pregatita impotriva statului islamic. si mai mult decat atat, o mare pare a locuitorilor sunt persoane venite din zona Africii de nord.

Organizatorii Campionatului European au anunta luna trecuta ca nu mai putin de 10.000 de persoane au fost angajate pe pozitii de paza si securitate, dintre care 900 sunt gardienii care vor asigura protectia pe parcursul celor 51 de partide.

Spatiile amenajate pentru suporteri in afara stadioanelor, numite fan zones, reprezinta punctele strategice in care oficialii isi doresc sa sporeasca securitatea. in aceste spatii se aduna de obicei in jur de 10.000 de persoane in zilele in care au loc partidele si din tocmai aceasta cauza, exista riscul ca aceste locatii sa fie vizate de teroristi. Organizatorii au anuntat ca in aceste zone se vor efectua zilnic verificari detaliate si ca este foarte posibil ca la intrare sa se foloseasca detectoare de metal.

Masuri extreme

Giancarlo Abete, Vicepresedintele Comitetului Executiv al UEFA, nu exclude posibilitate ca anumite meciuri de la Campionatul European sa fie disputate cu portile inchise.

„Euro 2016 este genul de eveniment pe care nu il putem decala sau amana,” a declarat fostul presedinte al Federatiei Italiene de Fotbal, conform articolului publicat in theguardian.

„Nu putem exclude posibilitatea ca anumite meciuri sa se desfasoare cu portile inchise pentru ca nu putem exclude terorismul. Meciurile amicale care ar trebui sa aiba loc in Franta, inainte de Euro, ar putea fi decalate, insa in ceea ce priveste meciurile oficiale, nu putem face acest lucru sub nici o forma.”

UEFA nu isi propune sa anuleze turneul final, desi o buna parte a oamenilor de fotbal au sugerat acest lucru. Totusi, exista voci care spun ca ar fi mai bine ca Euro 2016 sa fie anulat, in cazul in care singura optiune ar fi ca meciurile sa se joace fara suporteri.

Ministrul de Interne al Frantei, Bernard Cazeneuve, nu s-a lasat afectat de incidentele ce au avut loc recent in Belgia. Cazeneuve se arata increzator in prevenirea eventualelor incidente de natura terorista, confirmand pregatirea eficienta efectuata pe parcursul ultimilor 3 ani de serviciile secrete, in cooperare cu organizatorii.

Costuri

Insa toate aceste declaratii nu par sa fie decat mesaje promotionale pe care oficialii vor sa le transmita, cu scopul de a-i determina pe fani sa vina in Franta, in aceasta vara.

Statul francez a fost obligat sa investeasca 2 miliarde de Euro in pregatirea stadioanelor, dupa ce a obtinut dreptul de a organiza Campionatul European. Acestia au estimat ca cifra de afaceri a competitiei ar urma sa fie de 1.5 miliarde de euro, inainte ca atacurile teroriste sa aiba loc.

Oficialii se asteptau ca peste 1 milion de suporteri sa calce pragul tarii cu ocazia turneului final, insa dupa evenimentele nefericite de la Paris si Bruxelles, lucrurile par sa fi luat o intorsatura dramatica.

Franta va avea mult de pierdut din punct de vedere economic. Chiar daca desfasurarea evenimentului va decurge fara nici un fel de probleme, numarul turistilor care vor veni va fi mult mai mic decat a fost estimat initial. insa, in cazul in care autoritatile vor fi fortate sa joace o parte din partide cu portile inchise, Euro 2016 s-ar putea transforma intr-un adevarat esec pentru francezi – din toate punctele de vedere.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea