Social

#dimitrie sturdza #mina #padure #retrocedare #uraniu

Deschiderea unei mine de uraniu in Ceahlau, la mana familiei Sturdza

Deschiderea unei mine de uraniu in Muntii Ceahlaului, ce ar asigura combustibil nuclear pentru centrala de le Cernavoda , depinde de familia Sturdza.

In acest an, printul dimitrie sturdza si cinci descendenti ai acestuia au obtinut de la statul roman peste 26.000 de hectare de padure, adica aproape jumatate din suprafata impadurita a Ceahlaului, informeaza Cotidianul.

Insa, in mijlocul padurii se afla o bogatie si mai mare decat volumul de cherestea ce ar putea fi scos din exploatarea forestiera. Este vorba de mina de uraniu de la Grinties, care poate furniza suficient combustibil pentru ca un reactor nuclear sa functioneze timp de 20-30 de ani, fara a mai avea nevoie de importuri de material radioactiv .

Potrivit lui Ion Serban, directorul firmei de stat Radioactiv Mineral Magurele SA, familia Sturdza nu se opune nici inchiderii minei, nici ecologizarii teritoriului pe care a functionat. Insa, daca se va redeschide mina, se vor construi drumuri noi si poate chiar o fabrica de prelucrare a minereului, toate pe terenul lor. "E vorba de o investitie de 2.000 de miliarde de lei vechi.

Atunci, negocierile se vor duce la nivel de Guvern, pentru ca familia Sturdza a cerut sa se gaseasca o forma de colaborare, sa li se dea actiuni, sa se faca un contract... Nu putem noi decide astfel de lucruri", spune Ion Serban.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea