Social

#colegiu #uninominal #electorat

Deputatul Nastase se refugiaza la Mizil

Liderii PSD isi Cauta colegii uninominale castigatoare prin sate si catune, de teama ca la Bucuresti nu-i voteaza nimeni. Adrian Nastase a pus ochii pe voturile cetatenilor de la Mizil, pe care vrea sa ii reprezinte in Parlament. Liderii PSD au primit de la Mircea Geoana sarcina sa isi aleaga pana la sfarsitul acestei luni cate un colegiu uninominal , unde doresc sa candideze pentru Parlament.

Graba pesedistilor este cu atat mai mare cu cat sistemul nou de vot este imprevizibil - dupa cum si-au exprimat temerile liderii PSD la Comitetul Executiv de la Mamaia - si cu cat desemnarea colegiilor este tergiversata, socotelile fiecarui candidat fiind incurcate de aceste amanari.

In plus, fiecare doritor de mandat in Camera Deputatilor sau in Senat trebuie sa-si aranjeze toate lucrurile legate de candidatura cu mult timp inainte de campanie, deoarece, nemaifiind vot pe liste, partidul nu mai suporta costurile campaniei electorale. Or, calculele facute de liderii PSD nu sunt tocmai incurajatoare.

„O campanie in judet costa cam 300.000 de euro. La Bucuresti, un colegiu te duce la 500.000 de euro. Foarte multi dintre colegii nostri nu mai doresc sa candideze, pentru ca nu au atatia bani si au calculat ca o asemenea suma nu se amortizeaza din indemnizatie“, a declarat pentru Cotidianul Valeriu Zgonea, secretar general adjunct al PSD si membru al Comisiei de Cod electoral.

In ciuda costurilor ridicate ale campaniei electorale pe stil nou si in ciuda declaratiilor lor „scarbite“, liderii PSD au deschis o adevarata competitie pentru a pune mana pe un colegiu cu sanse. Pentru asta este nevoie sa aiba „pile“ la un baron local intr-un judet in care PSD are foarte multi primari sau sa aiba „pile“ la presedintele Geoana ori la Miron Mitrea, celalalt sef cu influenta asupra baronilor.

Astfel, cei mai „vanati“ de pesedistii cu ambitii parlamentare sunt Liviu Dragnea, pentru Teleorman, Marian Oprisan , pentru Vrancea, si, evident, grupul de la Constanta. In Vrancea, candidatii vor fi decisi dupa dorinta lui Miron Mitrea, el insusi urmand sa candideze intr-un colegiu uninominal aici.

Viorel Hrebenciuc a declarat pentru Cotidianul ca el candideaza la Bacau, unde PSD a castigat Consiliul Judetean. Mircea Geoana ne-a declarat ca merge la Dolj, in zona Craiovei, iar Adrian Nastase si-a ales cel mai bun colegiu din Prahova, unde isi are si ferma de la Cornu si unde sustine ca este iubit de localnici. Inainte de alegerile locale Nastase dorea sa candideze la Dambovita, insa, dupa ce PSD a pierdut aici si CJ si Primaria Targoviste, a devenit un judet „riscant“ pentru social democrati.

Colegiul uninominal in care va candida Adrian Nastase cuprinde orasul Mizil si 18 comune din estul judetului Prahova, intr-o zona socotita a fi una dintre cele mai sarace ale judetului. „Este cel mai bun colegiu al PSD in judet, unde am scos cel mai mare numar de voturi la alegerile locale“, a declarat, pentru Cotidianul, deputatul PSD de Prahova, Mihai Apostolache. Initial, Nastase ar fi dorit sa candideze in zona Cornu-Campina, insa aici PSD nu este foarte bine privit de electorat. Candidatura sa nu este vazuta cu ochi buni de presedintele PSD Prahova, Marian Saniuta, un mai vechi adversar al lui Nastase.

„In judetul Prahova , campania pentru alegerile locale s-a desfasurat in jurul imaginii mele si cred ca, la toamna, o campanie trebuie sa tina seama de ce vrea electoratul. Daca electoratul a apreciat integritatea si corectitudinea lui Marian Saniuta, o decizie in privinta candidaturii la Prahova a lui Adrian Nastase va fi foarte complicata“, a declarat pentru Cotidianul Marian Saniuta.

20 pe loc la sectorul 2

La Bucuresti se preconizeaza a fi o mare inghesuiala pe colegii, desi liderii grei ai partidului prefera, deocamdata, sa-si caute „salas„ electoral prin teritoriu. Potrivit calculelor lui Miron Mitrea, la Bucuresti, PSD ar avea sanse sa obtina mandate de parlamentar doar in cele doua sectoare in care a castigat alegerile locale - 2 si 5. Aceleasi calcule spun ca social democratii ar putea sa obtina in Bucuresti 8 mandate de deputat si 4 de senator, ceva mai putin decat in 2004. Pentru aceste mandate lupta e stransa.

„Am la usa o coada de 20 de persoane, toti vor sa candideze la mine in sector“, a marturisit pentru Cotidianul presedintele unei organizatii de sector. Printre cei care se calca pe bombeu pentru un mandat pe Bucuresti se afla persoane cu notorietate precum senatorii Cristian Diaconescu, Serban Nicolae , Ecaterina Andronescu, dar si new-entry precum Ana Birchall, consiliera lui Mircea Geoana, sau miliardarul Robert Negoita, unul dintre principalii sponsori ai partidului. Mircea Geoana a declarat pentru Cotidianul ca, la Bucuresti, PSD va avea si candidati din afara partidului, „oameni care au fost langa noi, dar pana acum nu au putut sa candideze“.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea