Social

Deputatii ii fac pe plac presedintelui Basescu

Alesii sunt chemati la munca la inceputul lunii august, pentru a-si da cu parerea despre anchetarea lui Nastase si a lui Mitrea. Olteanu crede ca seful statului s-a grabit.

Deputatii vor fi chemati din vacanta parlamentara , pe 13 august, pentru a relua votul asupra cererilor DNA de avizare a inceperii urmaririi penale in cazul social-democratilor Adrian Nastase si Miron Mitrea. Conducerea Camerei a luat, ieri, decizia convocarii unei sesiuni extraordinare, la doua zile dupa ce presedintele Traian Basescu solicitase Parlamentului urgentarea acestui vot, avand in vedere observatiile din raportul Comisiei Europene legate de blocarea anchetelor unor parlamentari ex-ministri. 

Imediat dupa sedinta Biroului Permanent, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a comentat ca, prin cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare pe tema avizelor inainte de decizia Curtii Constitutionale pe Regulamentul forului legislativ, seful statului isi asuma riscul ca decizia pentru urmarirea penala a lui Mitrea si Nastase sa se ia cu majoritate de doua treimi.

„Vreau sa subliniez ca prin solicitarea sa de convocare a sesiunii extraordinare, domunul presedinte creeaza un risc suplimentar in luarea  deciziei. Daca am fi asteptat decizia Curtii Constitutionale, era posibil ca cererea de urmarire penala sa se ia cu o majoritate mai restransa, deocamdata suntem obligati sa aplicam actualul Regulament si, pana pe 17 septembrie, cand se va pronunta Curtea, majoritatea ceruta pentru adoptarea cererii de incepere a urmaririi penale este de doua treimi”, a declarat Olteanu.

Potrivit acestuia, toti cei opt membri ai Biroului Permanent prezenti la sedinta au fost pentru o sesiune extraordinara , singurele diferente de opinii fiind legate de data la care aceasta sa fie convocata.

In timp ce Bogdan Olteanu (PNL), Kelemen Hunor (UDMR), Cornel Popa (PNL), Lucian Bolcas (PRM) si Dan Radu Rusanu (PNL) s-au pronuntat pentru organizarea sesiunii la 13 august, Ioan Munteanu (PSD), Valer Dorneanu (PSD) si Daniela Popa (PC) s-au  opus, acestia propunand in schimb data de 28 august.

La sfarsitul sesiunii parlamentare ordinare, pe 24 iunie, Camera nu a putut lua o decizie in legatura cu cererea de urmarire a deputatilor Adrian Nastase si Miron Mitrea, deoarece nu s-a intrunit numarul necesar de voturi, fiind exprimate atunci doar 208 voturi din cele 220 necesare. Ulterior, nici conducerea Camerei nu a dat vreo solutie, tot din cauza absentelor.

La sesiune este asteptat si premierul Tariceanu

Cazurile Mitrea si Nastase se afla pe cea de-a doua pozitie a ordinii de zi. Sedinta din 13 august va fi deschisa de seful Executivului care va prezenta un raport privind situatia pagubelor produse in urma inundatiilor si masurile care se vor lua pentru combaterea lor. Bogdan Olteanu a apreciat ca prezentarea in Parlament a acestui raport de catre premier este oportuna, avand in vedere situatia exceptionala creata de inundatii.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea