Social

Democratii vor sa taxeze bogatasii pentru a scolariza veteranii

Cei cu un venit anual de la un milion de dolari in sus vor fi suprataxati cu 0,5%. 

Democratii din Camera Reprezentantilor au un proiect legislativ inspirat parca din povestile cu haiduci: vor sa ia bani de la bogati si sa ii imparta celor nevoiasi. In acest caz, „bogatii” sunt cei care au un venit ce depaseste un milion de dolari pe an, iar „nevoiasii” – veteranii razboiului din Irak, care vor fi astfel ajutati sa mearga la o facultate de stat dupa intoarcerea in tara, informeaza Associated Press. S-ar strange astfel aproximativ 51,8 miliarde de dolari in urmatorii zece ani, bani cu care s-ar asigura scolarizarea veteranilor.

Nu ar afecta deficitul bugetar

Initial, liderii democratilor din Camera propusesera adaugarea acestei sume la „factura” de 183 de miliarde de dolari pentru finantarea razboiului, insa conservatorii din partid au blocat aceasta initiativa, insistand pentru gasirea unei metode de a plati noile subventii acordate veteranilor fara a mari deficitul bugetar.

Daca suprataxarea bogatasilor cu scopul scolirii veteranilor de razboi este pe placul tuturor democratilor, atunci legea privind suplimentarea fondurilor pentru operatiunile militare americane, tot amanata in ultimul timp, ar putea fi supusa in sfarsit votului in Camera Reprezentantilor saptamana aceasta.

„Este vorba despre o suprataxa de jumatate de procent pe veniturile care depasesc un milion de dolari. Asa ca cineva care castiga 2 milioane de dolari pe an va plati cel putin 5.000 de dolari... nu o sa le duca dorul”, a explicat congresmanul democrat Mike Ross.

Si vestile proaste pentru cei cu venituri mari nu se opresc aici: suprataxa se calculeaza la cuplurile cu un venit cumulat ce depaseste un milion de dolari, iar in cazul indivizilor, incepand de la un venit de 500.000 de dolari pe an.

Asa-zisa „GI Bill” (Legea soldatilor, n.r.) ar garanta astfel o bursa completa la oricare universitate de stat, ca si o alocatie lunara pentru chirie, pentru cei care au fost angajati in fortele armate cel putin trei ani. Democratii vor incerca sa mai strecoare in noua lege si o prevedere prin care sa forteze reintoarcerea trupelor in SUA, insa incercari similare din trecut au fost sortite esecului.

Armata nu mai are bani de salarii

Analistii subliniaza ca nu este limpede daca Legea soldatilor va supravietui unui vot in Senat, chiar daca trece de Camera, si cu siguranta va face obiectul unui veto din partea presedintelui George Bush, insa este importanta din punct de vedere electoral pentru democrati. In conditiile in care legea privind finantarea razboiului sufera noi amanari, este limpede ca vor fi probleme serioase.


Pentagonul a avertizat deja ca armata SUA nu va mai putea sa isi plateasca soldatii dupa data de 15 iunie in cazul in care Congresul nu aproba o suma suplimentara in cadrul bugetului pentru anul fiscal 2008, destinata finantarii operatiunilor militare americane din Irak si Afganistan.

Daca suplimentarea bugetara nu este acceptata, Pentagonul va fi fortat sa ceara aprobarea congresmenilor pentru a folosi, in vederea achitarii salariilor militarilor, bani destinati altor servicii, punand in pericol “rezultatele” obtinute pana acum.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea