Social

#avere #ccr #ani

Demnitarii scapa de verificarea averilor!

Judecatorii Curtii Constitutionale au hotarat sa elimine cele mai important cele mai importante atributii ale Agentiei Nationale de Integritate. ANI cerceta sapte din cei noua magistrati ai CCR.

Organismul care controla averile demnitarilor devine astfel doar o agentie de strans declaratiile de avere. Surse din ANI au declarat pentru Gandul ca a ancheta demarata in urma cu trei saptamani ii viza pe sapte din cei noua membri ai Curtii Constitutionale.

Numele judecatorilor pe care ANI ii verifica sunt Augustin Zegrean, Tudorel Toader , Petre Lazaroiu, Ion Predescu , Aspazia Cojocaru , Acsinte Gaspar si Puskas Valentin-Zoltan.

Judecatorii CCR au hotarat ca majoritatea atributiilor ANI sunt neconstitutionale. Istoria se repeta astfel, dupa ce magistratii au desfiintat un alt organism care cerceta interesele la nivel inalt, CNSAS.

"Am vazut aceeasi poveste si in cazul CNSAS. Cand se ajunge la nume mari se activeaza reteaua Curtii Constitutionale. Este o decizie rusinoasa. Numai cand se ajunge la chestiuni care ating interese foarte inalte, Curtea se trezeste", a declarat Laura Stefan, expert anticoruptie din cadrul Societatii Academice Romane, in emisiunea "Evenimentele zilei" de la B1 TV. 

Decizia magistratilor vine la doar cateva zile dupa ce luni, ANI a depus la parcher dosarul lui Marian Vanghelie, seful PSD Bucuresti si primar al sectorului 5, care ar urma sa fie cercetat pentru fals in declaratii, potrivit Evenimentul Zilei.

Atributiile ANI, revocate de CCR:

- verificarea diferentelor dintre declaratiile de avere si averea dobandita de un demnitar

- sesizarea organelor fiscale sau de urmarile penala in cazul unei diferentw de cel putin 10.000 de euro intre avere si Venituri

- dreptul de a solicita instantelor confiscarea unei parti din avere sau a unui bun determinat

- sesizarea organelor abilitate privind demnitarii care sunt incompatibili cu functiile

- publicarea declaratiilor de avere ale persoanelor care candideaza pentru functia de presedinte, pentru parlament, consilii judetene sau primarii

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea