Social

#salarii #pensii #emil boc #premier #presedinte #traian băsescu

Demnitarii, functionarii si pensionarii cu venituri mari, in vizorul scaderilor si reducerilor de cheltuieli

Emil Boc ameninta cu taieri ale veniturilor pensionarilor si salariatilor de lux, anunta Gandul. Astfel, premierul a anuntat reduceri masive de cheltuieli, taierea sporurilor salariale pana la 70% si reorganizarea aparatului guvernamental, dar si disparitia pensiilor speciale si cresteri mici ale pensiilor din tara. In acest timp, presedintele Basescu spune ca preturile si salariile mici nu vor fi afectate din cauza crizei sau a imprumutului FMI.

Premierul Emil Boc vrea ca demnitarii sa fie primii care "strang cureaua" iar cheltuielile din institutiile de stat sa fie reduse. In aparatul de stat vor disparea avantajele existente pana acum iar cheltuielile cu personalul din ministere si agentii guvernamentale vor fi reduse. In plus, se va aplica si masura reorganizarii si chiar desfiintarii agentiilor inutile, eliminarea salariilor de lux, dar si a majoritatii sporurilor.

In ce ii priveste pe oamenii obisnuiti, premierul a anuntat eliminarea sporurilor in schimbul pastrarii locurilor de munca si o crestere a pensiilor in doua etape. Boc a precizat insa ca nu vor fi taiate sporurile de noapte sau cele de pericol.

Referitor la pensionari, primul-ministru a anuntat ca cei cu o pensie medie vor beneficia de o majorare de 3% de la 1 aprilie, pentru ca din octombrie, sa le mai creasca veniturile cu 2% iar pensia minima va fi de 300 de lei din aprilie si de 350 de lei din octombrie. Pentru aceste categorii de pensionari se vor acorda si medicamente compensate , in limita pensiei de 600 de lei, in timp ce in cazul celor cu pensii mari nu vro fi acordate cresteri.

Afirmatiilor premierului li s-au adaugat si cele ale presedintelui care a spua ca preturile si salariile mici nu vor fi afectate pe perioada crizei. El a adaugat faptul ca incurajeaza gasirea unor solutii pentru cresterea acestora dar si reducerea cheltuielilor din sistemul public. Basescu a explicat ca aceasta se poate realiza fie prin inghetarea salariilor functionarilor publici si contractuali si, in timp, o asezare a sporurilor la 30% din salarii, de la categorie la categorie, fie prin reducerea cu 5% a numarului de functionari existenti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea