Social

#romania #fmi #transa #imprumut #bani #salarii #pensii #guvern #traian băsescu

Delegatia FMI a plecat fara sa ne dea a treia transa de bani

Romania nu primeste deocamdata a treia rata a imprumutului de la FMI. In urma prezentarii concluziilor preliminare ale misiunii de evaluare , seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks , directorul din Comisia Europeana, Elena Flores si directorul de tara al Bancii Mondiale, Arntraud Hartmann , au spus ca tara noastra a facut progrese, insa ar putea primi banii numai dupa ce va iesi din criza politica.

Jeffrey Franks a declarat astazi ca se asteapta ca in 2010 deficitul bugetar sa creasca pana la 9%, in timp ce pentru acest an acest coeficient va scadea, odata cu aplicarea prevederilor celor doua legi promulgate ieri de Presedintele Romaniei. “Aprobarea concediului fara plata va duce la reducerea cheltuielilor cu salariile si prevederile privind reorganizarea unor agentii si de a controla ma temeinic bugetele locale va permite un control mai bun al fondurilor publice”, a precizat Franks, citat de Adevarul.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu a declarat la finalul discutiilor dintre oficialii institutiilor internationale si cei romani ca delegatia FMI in Romania conditioneaza revenirea in tara si eventualitatea eliberarii transei de aprobarea bugetului de stat pana in prima decada a lunii decembrie si ca legea raspunderii fiscale sa fie transmisa in Parlament si adoptata inainte de sfarsitul anului, celelalte elemente de conditionalitati pot fi discutate.

In plus, oficialii internationali au conditionat acodarea banilor de existenta unui nou guvern. "FMI isi incheie misiunea maine conditionand revenirea in Romania dupa ce vom avea un Guvern in functie. Fondul Monetar, Banca Mondiala si UE revin imediat ce sunt solicitate dupa instalarea noului guvern, sau a unui guvern legitim. Chiar si venirea delegatie lor a fost posibila in baza sperantei ca va trece guvernul anterior propus”, a declarat seful statului, citat de Adevarul.

Traian Basescu promite ca nu vor fi probleme la plata salriilor si pensiilor

Presedintele a tinut sa ii asigure insa pe romani ca vor reusi sa isi primeasca banii pentru aceste luni.  “Ce vreau sa-i asigur pe romani este ca orice guvern va gasi resursele sa plateasca salariile si pensiile, nu trebuie sa ingrijoreze populatia ca prin plecarea fondului nu se mai pot plati acestea", a adaugat Basescu.

Din randul oficialilor romani a aparut si ipoteza ca delegatia FMI se va intoarce in tara, pentru a discuta cu un nou guvern. Aceasta ipoteza este intarita si de presedintele Basescu, care intrebat fiind de un jurnalist de la Gandul daca este adevarat ca FMI va amana transa, a declarat: "Va confirm ca nu a amanat-o. Delegatia FMI a plecat. Daca avem buget pana pe 4 decembrie si legea raspunderii fiscale trimisa in Parlament pana la sfarsitul anului, vom primi transa a 3-a de la FMI. De aceea si presiunile mele pentru crearea unui noi guvern cat mai repede”.

Romania a primit, pana in prezent, 6,57 miliarde euro de la FMI, din care transa a doua a fost in de 1,85 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, insa in urma intarzierilor in rezolvarea sarcinilor trasate de organismul international si a problemelor de pe scena politica, ramane intr-o stare incerta.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea