Social

Decoreaza ouale intr-un mod ingenios

Incondeierea oualor reprezinta un obicei stravechi in traditia romaneasca, ba mai mult a devenit chiar o forma de arta. Deoarece oul rosu este purtatorul unor semnificatii profunde legate de invierea lui Hristos si de reinnoirea naturii, acesta nu trebuie lipseasca de pe masa credinciosilor.

 

Pentru a picta ouale, stramosii nostri foloseau vopsele facute din legume, din flori comestibile , fructe, cafea, ceai, frunze, scoarta, coji si radacini. Acest obicei a progresat treptat, unele persoane chiar au devenit experte in crearea de modele complicate, in culori vii, pe micutele oua.

Asa ca, daca vrei sa dai o nota personala oualor tale si sa-ti impresionezi invitatii puteti recurge la decorarea acestora in variate modele si culori. Ouale trebuie vopsite cu trei zile inainte, adica in Joia Mare dinaintea sarbatorii de Pasti.

Indeosebi in perioada copilariei, imi facea deosebita placere sa decorez ouale cu familia. Ma trezeam dimineata si incepeam sa caut in gradina, cele mai frumoase flori, frunze, diverse plante, care sa ma ajute in procesul de decorare .

De ce aveti nevoie :

- oua crude (in functie de cate doriti sa faceti);

- ciorapi mai vechi;

- flori, ierburi si alte plante lucruri decorative care se pot lipi usor pe oua (fulgi, panglica etc);

- vopsea de oua;

- sfoara;

- putin ulei, o foarfeca si o carpa mica.

Cum procedati:

Inmuiati ouale in putina apa, caci va va fi mult mai usor sa lipiti petalele sau frunzele. Apoi, urmeaza o etapa ceva mai dificila: trebuie sa tineti frunzele bine si sa treceti ciorapul peste oua, strangeti-l la maximum pentru a nu se desprinde, astfel incat frunzele sau florile sa nu se desprinda de pe oua.

Taiati un pic de sfoara si legati ciorapul, cat mai aproape de ou. Apoi, pregatiti vopseaua sau vopselele (depinde cate nuante doriti) si adaugati ouale. Pentru a evita spargerea lor, este indicat sa le puneti in apa calduta, nu clocotita. Lasati-le in apa colorata aproximativ 10 minute, taiati delicat ciorapul si scoateti oualele! Pentru ca ouale voastre sa straluceasca, inmuiati o carpa in putin ulei si stergeti-le usor. Rezultatul va fi unul spectaculos.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea