Social

Deciziile de la Bucuresti pot deteriora relatiile Rusia-SUA

Avertismentul vine in ajunul reuniunii NATO si apartine ministrului rus de externe, Serghei Lavrov.

La summitul de la Bucuresti, Statele Unite intentioneaza sa intreprinda pasi in vederea aderarii Ucrainei si Georgiei la NATO, iar o astfel de politica poate complica la modul cel mai serios relatiile dintre Moscova si Washington, a declarat in direct pe postul de televiziune TVT seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov.

"Washingtonul a decis ferm sa faca ireversibil procesul de admitere a Ucrainei si Georgiei in Alianta, ca masura de promovare pe termen lung a intereselor americane, ignorand insa opozitia majoritatii populatiei ucrainene, cat si opozitia categorica a Abhaziei si Osetiei de Sud, cele doua regiuni secesioniste din Georgia.

Acestea din urma considera ca o eventuala primire a Georgiei in NATO va insemna doar aparitia Aliantei la granitele lor, fara ca ele sa se considere legate in vreun fel de obligatiile Tbilisiului ca membru al Atlanticului de Nord", a spus Lavrov.

El a subliniat ca actuala administratie de la Casa Alba a dat curs spre atragerea rapida, fortata si artificiala a Ucrainei si Georgiei in Alianta, fapt ce se va reflecta in mod negativ asupra relatiilor Moscovei cu SUA si cu NATO in general.

Moscova cauta solutii

Rusia considera extinderea NATO o greseala, dar, cum Alianta si largirea acesteia constituie o realitate, Moscova trebuie sa-si calculeze lucid pasii si sa continue relatiile cu NATO, inclusiv participand la Summitul Consiliului NATO-Rusia de la Bucuresti, a subliniat Lavrov.

Sprijin de la Berlin

In ajunul Summitului NATO, Guvernul Germaniei se pronunta impotriva inceperii negocierilor cu privire la aderarea Ucrainei si Georgiei la NATO, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului german, Thomas Steg . Berlinul "trateaza cu retinere" planurile SUA, a spus Steg, amintind in acelasi timp ca o conditie imprescriptibila pentru aderare o constituie existen­ta unei situatii stabile in tarile care doresc aderarea la Alianta. "Nu pot fi primite in NATO tari in care nu sunt stinse conflictele politice interne. Acelasi lucru este valabil si pentru statele situate in zone de criza", a subliniat Steg.

Cu sprijinul Statelor Unite, Georgia si Ucraina spera sa fie invitate, la summitul de la Bucuresti, sa fie integrate in Planul de actiune in vederea aderarii la NATO (MAP), insa circa zece tari membre, printre care si Germania, sunt sceptice. MAP este considerat ultima etapa inaintea aderarii.

Presedintele Bush a incercat, prin mai multe apeluri telefonice, sa-si convinga partenerii, inclusiv pe dna Merkel, sa nu se lase influentati de presiunile Moscovei. Totusi, membrii Aliantei sunt unanimi in a recunoaste ca portile raman deschise si ca Georgia si Ucraina au vocatie de a face parte din Alianta. "Problema nu este daca Tbilisi si Kievul vor avea acces la Planul de actiune, ci cand", remarca recent un important reprezentant aliat.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea