Social

#femei #barbati #longevitate

De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?

In medie, o femeie traieste cu cinci sau sase ani mai mult decat un barbat. O explicatie des vehiculata este aceea ca barbatii ar avea vieti mai stresante decat ale femeilor.  Daca acest lucru ar fi adevarat, ar insemna ca diferenta de s-ar micsora pe masura ce femeile dobandesc din ce in ce mai multe responsabilitati, fiind nevoite sa munceasca si la serviciu, dar si acasa cu ingrijirea copiilor. Cu toate acestea, diferenta nu se micsoreaza, iar femeile traiesc in continuare mai mult. O alta teorie ar fi aceea ca femeile au un stil de viata mai sanatos si nu adopta precum fumatul sau consumul de alcool in exces. Cu toate acestea, la sfarsitul vietii, femeile ajung sa aiba o stare a sanatatii mai proasta decat majoritatea barbatilor.

Un biolog britanic este convins ca a gasit explicatia reala pentru diferenta de longevitate dintre femei si barbati. Acesta sustine ca femeile sunt esentiale pentru evolutie, pe cand barbatii nu.

 Thomas Kirkwood, director al Institutului pentru Imbatranire si Sanatate din Newcastle, Marea Britanie, a studiat diferentele dintre sexe si a constatat ca nu doar la oameni, ci la majoritatea speciilor, femelele sunt mai longevive decat mascultii. Acesta arata ca este important ca femelele sa aiba un corp sanatos si care sa fie mentinut in viata o perioada mai lunga, deoarece acestea sunt cele care dau viata urmasilor si au grija de acestia.

Teoria lui Kirkwood ar fi aceea ca selectia naturala este favorabila cresterii si reproducerii, corpul fiind doar un "vehicul" folosit pe termen scurt pentru transmiterea mostenirii genetice.

O alta teorie general acceptata este ca organismul imbatraneste din pricina unei acumulari de erori sau defecte la celule sau la componentele lor, precum ADN-ul sau proteinele. Atata vreme cat procesul de regenerare al corpului nu este perfect, aceste erori se aduna si duc la imbolnaviri si batranete .

Studiile de laborator au aratat ca celulele din soarecii femela repara mai eficient defectele, insa ca aceasta capacitate dispare daca ovarele sunt indepartate chirurgical. S-a mai demonstrat ca masculii castrati tind sa aiba o viata mai lunga. Alte experimente pe aceasta tema au fost desfasurate in Japonia, unde cercetatorii au creat soareci femela folosind materialul genetic doar de la femele, iar aceste fiinte au trait cu o treime mai mult decat soarecii femela obisnuiti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea