Social

# cumparare oua paste #oua paste #oua

De ce sa nu cumperi oua cu cifra 3 pentru Pasti

Cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, pe langa semnificatiile spirituale, aduce, in casele multor romani, oportunitatea de a se bucura de traditiile perpetuate de-a lungul anilor. Printre acestea se numara si vopsitul oualor, fie in culoarea rosie, care simbolizeaza sangele lui Iisus, fie in alte nuante, pentru a transmite mai departe bucuria acestei sarbatori crestine.

Multi romani, insa, nu cunosc provenienta oualor pe care le cumpara din magazine. Fiecare cofraj de oua are inscriptionat pe el un cod, iar cifra de la inceputul acestuia, reprezinta conditiile in care au fost crescute gainile. Cifra 0 indica faptul ca sistemul de crestere este unul ecologic (gaini crescute in libertate, care au parte de hrana ecologica), cifra 1 reprezinta sistemele free-range (gaini crescute la sol, cu acces la aer liber), cifra 2 reprezinta sistemele cu hale la sol, iar cifra 3 indica sistemul de crestere in baterii.

Cel din urma sistem este considerat de majoritatea oamenilor cel mai cumplit dintre toate, deoarece pasarile isi petrec cea mai mare parte a vietii in custi, inghesuite alaturi de alte gaini, fara a-si putea manifesta comportamentele caracteristice speciei lor.

Acestea nu au parte de lumina naturala sau de aer proaspat, iar spatiul utilizabil care ii revine unei gaini intr-o cusca este de 600 cm², o dimensiune similara cu cea a unei foi A4, suprafata insuficienta pentru ca aceasta sa-si poata intinde aripile. Toate aceste lucruri sunt, pentru gaini, factori de stres care le declanseaza comportamente agresive: se ciugulesc reciproc, provocandu-si rani de pe urma carora apar boli infectioase care se pot transmite si catre oameni. Din cauza numarului mare de pasari dintr-o ferma, angajatilor le este dificil sa ajunga la toate si se intampla des ca unele dintre gainile care se imbolnavesc  sa sfarseasca in agonie, iar trupul lor sa ramana in cusca. In plus, pentru a tine bolile sub control, fermierii le administreaza doze mari de antibiotice, dar chiar si asa, sistemele de exploatare cu baterii favorizeaza cel mai mult atat aparitia unor boli infectioase precum salmoneloza, cat si dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice.

In aceasta perioada in care suntem izolati in propriile case, putem intelege o parte din stresul pe care il resimt gainile in baterii. Cu toate acestea, noi nu suntem privati de spatiu in locuintele noastre, avem acces la aer proaspat si lumina naturala si ne putem exterioriza comportamentele care ne caracterizeaza, prin intermediul internetului.

Este o perioada dificila si cu totii ne dorim sa se termine cat mai curand, insa pentru gaini nu exista scapare. Ele vor iesi din custi doar atunci cand vor fi prea epuizate ca sa depuna oua si vor fi trimise la abator.

Jonathan Safran Foer face urmatoarea analogie pentru a ilustra mai bine ce presupune viata unei gaini intr-o cusca:

„Imagineaza-ti ca pasesti intr-un lift inghesuit, atat de inghesuit incat nu poti sa te intorci fara sa-l lovesti (si sa-l vezi) pe cel de alaturi. Liftul este atat de aglomerat ca te trezesti ca nu mai atingi podeaua cu picioarele. Acest lucru e binevenit, fiindca podeaua inclinata e facuta dintr-un grilaj metalic care iti taie pielea de pe talpi. Dupa o vreme, pe cei din lift nu ii va mai interesa binele grupului. Unii vor deveni violenti; altii vor innebuni. Cativa, lipsiti de hrana si speranta, vor deveni canibali.  Nu exista ragaz, nici alinare. Niciun tehnician nu vine sa repare liftul. Usile se vor deschide o singura data, cand viata ta se va apropia de final si vei porni intr-o calatorie catre singurul loc mai rau decat acesta.”

Sarbatorile Pascale inseamna pentru multi romani o perioada de liniste si pace sufleteasca, iar mesele servite nu ar trebui sa presupuna suferinta unor fiinte nevinovate. De Pasti, cu totii avem puterea de a alege sa celebram oferind compasiune si grija fata de fiintele fara aparare.

Reprezentantii asociatiei F.R.E.E. pentru drepturile animalelor, indeamna toti romanii sa faca alegeri constiente cand vine vorba de produsele pe care le cumpara pentru masa de Pasti. Evitarea oualor cu cifra 3, de la gaini tinute in custi, este unul dintre cele mai marunte gesturi pe care le putem face pentru a descuraja cele mai cumplite practici de crestere a pasarilor.

Asociatia deruleaza o campanie de informare cu privire la ouale cu cifra 3 si isi propune sa elimine aceste sisteme de crestere, inlocuindu-le cu cele alternative. Initiativa se numeste Romania fara custi si a adunat mii de semnaturi de la romanii preocupati de bunastarea animalelor si de provenienta hranei pe care o procura.

Daca nu sunteti de acord cu abuzul asupra animalelor, puteti sprijini aceasta campanie accesand butonul de mai jos pentru a va alatura semnatarilor care solicita companiilor din Romania sa opreasca aprovizionarea cu oua marcate cu cifra 3.

Iubitorii de animale ofera alternative la vopsirea oualor de pasti si propun inlocuirea acestora cu avocado sau nuci. Astfel, ramanem fideli traditiei si in acelasi timp evoluam catre o lume mai buna pentru toate fiintele de pe planeta. Puteti accesa acest link pentru a vedea retete facute in mod obisnuit cu oua, dar care pot fi realizate si fara acestea, in diverse moduri creative. De asemenea, puteti parcurge si aceste recomandari de retete delicioase de sarbatori, bune si pentru oameni si pentru animale.


A dvertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea