Social

#tatuaje #politisti

De ce politistii nu au voie cu tatuaje la angajare. Cms Christian Ciocan a explicat de ce a fost introdus acest criteriu

 

 

Persoanele care sa se angajeze in Politie nu au voie sa prezinte pe corp tatuaje la vedere. Potrivit legii, candidatul trebuie "sa nu aiba tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natura, aplicate, inserate sau implantate pe/in corp, neacoperite de vestimentatie, in tinuta de vara (conditie ce va fi verificata cu ocazia examinarii medicale, in cazul candidatului declarat ”admis”)". La finalul conditiilor de angajare se adauga si "Atentie! – Nu se admit derogari de la niciuna dintre conditiile de participare la concurs, prevazute in prezentul anunt”.

Cms Christian Ciocan a explicat de ce a fost introdus acest criteriu si cat conteaza la angajare si de ce sunt permise tatuajele intrarea in sistem.

"Nu doar ca nu li se mai interzice dupa angajare. Am vazut si eu ca dupa angajare, unii aleg sa isi faca tatuaje. Dar conditia ramane valabila. Ele nu trebuie sa fie vizibile la tinuta de vara. Uniforma, prin definitie, inseamna sa fie toti la fel. Cetateanul respecta uniforma. Cel care se afla in uniforma reprezinta autoritatea. Daca unul are un tatuaj de o culoare, unul un alt tatuaj, nu mai intelege nimeni nimic", a declarat Christian Ciocan pentru DC NEWS.

"Asumarea nu s-a facut. Prevederile privind incalcarea normei exista"

"Inainte nu erau acceptate nici semnele particulare, cele din nastere, pentru ca exista uniformitate. Noi suntem functionari publici, dar exista si la noi diferite structuri, unde diferiti politisti nu trebuie sa fie identificati. Asta este raspunsul general. In evolutia normei, noi am mai eliminat diverse articole, nu am mai fost atat de drastici, si am zis sa ramanem doar la obligativitatea de a nu mai avea tatuaje sau semne ornamentale. Tot ceea ce se intampla intr-o tara trebuie stabilit prin lege. Legea spune ca tatuajele si semnele ornamentale nu trebuie sa fie vizibile la uniforma de vara. Pe de alta parte, in decursul carierei, unii se apuca si isi fac tatuaje vizibile, pe brate sau pe gat. Norma ramane valabila pe toata activitatea in Politie. Si atunci trebuie sa existe asumare, sa nu se intre in contradictie cu norma. Asumare cu raspundere, disciplinara sau altfel, dupa caz. Exista prevederi legate de incalcarile normei in statutul politistului. Problema este ca aceasta asumare nu a fost facuta", a mai spus acesta.

"Nu este discriminare. Fiecare trebuie tras la raspundere"

"In conformitate cu normele europene, structurile de aparare si ordine publica pot impune conditii specifice. In sensul ca daca de asta avem nevoie pentru un serviciu politienesc de calitate, asta impunem. Nu e discriminare, nu e incalcarea drepturilor omului. Pentru o aplicare corecta si pentru a nu exista niciun fel de discriminare fata de niciunul dintre candidati, s-a luat decizia asta. Tocmai pentru ca ei sa nu fie identificati dupa ce participa la anumite operatiuni. Iar norma trebuie respectata toata cariera. Situatiile in care unii si-au facut tatuaje au rezolvare: tatuajele se mai si scot. Daca nu, norma trebuie aplicata, fiecare trebuie tras la raspundere", a concluzionat cms. Christian Ciocan.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea