Social

#romani #citit #lectura

De ce ar trebui sa citesti mai mult

Romanii nu prea citesc, dar parca nu mai surprinde pe nimeni informatia asta, de vreme ce mereu se mai gaseste cate un studiu care sa ne prinda in ofsaid. De aceasta data, statisticile Eurostat ne spun cate minute pe zi acorda europenii lecturii. Un roman aloca 5, situandu-se printre statele codase la citit. La polul opus se afla estonienii, care acorda acestei activitati 13 minute zilnic. E regretabil, din moment ce cititul ofera atat de multe beneficii, iar accesul la carti este atat de simplu – o librarie online iti da posibilitatea sa intri in posesia oricarui titlu iti doresti fara ca macar sa iesi din casa. Dar ca sa te convingem sa faci din lectura un stil de viata, iti aducem si cateva argumente stiintifice.

 

Acum cativa ani, Universitatea din Sussex, din Marea Britanie, a evaluat ce impact au anumite activitati asupra nivelului de stres. Astfel, masurand ritmul cardiac si tensiunea musculara, au aflat ca cititul timp de 6 minute a redus stresul cu pana la 68%. Lectura a reiesit ca fiind mai relaxanta decat mersul la plimbare, care reduce stresul in proportie de 42%, decat bautul unei cesti de cafea sau ceai (54%) sau chiar mai recreativa decat ascultatul muzicii preferate (61%). Potrivit cercetatorilor, capacitatea de a fi complet cufundat in lectura este elementul-cheie.

Un alt studiu, realizat de aceasta data in Statele Unite ale Americii, la Universitatea Yale, a demonstrat ca cititul in fiecare zi poate prelungi viata. Echipa de cercetare a urmarit timp de 12 ani, cam 3600 de adulti cu varsta de peste 50 de ani. Ceea ce a descoperit este intr-adevar surprinzator: persoanele care au citit carti beletristica timp de 30 de minute in fiecare zi au trait cu aproape doi ani mai mult decat cei care au citit reviste sau ziare. “Am descoperit ca cititul romanelor ofera un beneficiu mai mare decat lecturarea ziarelor sau revistelor. Ne-am dat seama ca acest efect se datoreaza faptului ca o carte antreneaza mai mult mintea omului, oferind beneficii cognitive, astfel crescand durata de viata”, a declarat unul dintre cercetatorii studiului.

In plus, cititul unei carti bune duce la imbunatatirea conectivitatii neuronale si la cresterea capacitatii de memorare. Acest efect ar dura, potrivit unui studiu stiintific realizat de Universitatea Emory, din SUA, inca cinci zile dupa lectura. Analizand impactul cititului asupra cortextului temporal stang, o zona a creierului asociata cu receptivitatea de limbaj, specialistii in neurostiinte au descoperit ca atunci cand se pune in pielea personajului, cititorul isi poate imbunatati functiile creierului. Unde mai pui ca, rasfoind la propriu o carte, acesta intelege mai bine ceea ce citeste. Pipaitul hartiei ofera creierului un anumit context, ceea ce face ca citirea cuvantului tiparit sa stimuleze concentrarea, asimilarea informatiei in detaliu si memorarea pe termen mai lung.

E adevarat ca nimic nu se compara cu felul in care se simte si miroase o carte. Nicio alternativa digitala nu poate inlocui aceste senzatii si, in ciuda lumii tehnologizate in care traim, cartea tiparita isi pastreaza locul de cinste in inima cititorilor. Oamenii inca cumpara carti din librarii si probabil o vor mai face multa vreme de-acum incolo, mai ales ca procesul de achizitie s-a simplificat considerabil. Acum putem comanda dintr-o librarie online, adica de pe Internet, fara sa mai cutrieram tot orasul in cautarea titlurilor care ne intereseaza.

Simplu de achizitionat este, motive sa citesti ti-am dat, ce mai astepti? Intra pe librariadelfin.ro si comanda cartile preferate! Sigur vei gasi ceva pe gustul tau. De la carti beletristica si carti de specialitate, in aceasta librarie online gasesti si manuale scolare, auxiliare didactice sau ghiduri de pregatire pentru bacalaureat. In plus, libraria isi actualizeaza zilnic stocul pentru a face fata cererii in continua crestere, din partea clientilor.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea