Social

# certificat energetic casa #amenajare casa #certificat energetic

De ce ai nevoie de un certificat energetic pentru casa ta

Daca alegi sa vinzi sau sa dai in chirie un imobil fara a fi obtinut un certificat energetic in prealabil, intri in conflic direct cu legea, iar contractul este afectat de nulitate relativa, putand fi atacat in instanta.

De asemenea, certificatul energetic este necesar la receptia de la terminarea lucrarilor pentru o cladire.

Din luna februarie 2016 a aparut o alta prevedere legala ce trebuie respectata. Astfel, cladirile vizitate frecvent de public (indiferent daca sunt in proprietatea statului sau a unui privat) exista obligativitatea afisarii la loc vizibil a unui astfel de document.

Chiar daca multi proprietari considera acest act inutil si o cheltuiala in plus, s-ar putea ca randurile de mai jos sa fie un argument care sa le schimbe convingerile.

Majoritatea cladirilor din Romania se incadreaza in clase de eficienta energetica inferioara, pentru ca folosec combustibili fosili, ineficienti, au instalatii de incalzire neperformante, pierderi mari de apa, izolatii vechi sau inexistente etc.

Daca vei moderniza imobilul, iar acesta va fi incadrat intr-o clasa de eficieta energetica superioara, certificatul energetic vine sa dovedeasca acest lucru si va fi un argument convingator pentru a obtine un pret mai bun sau pentru a vinde / inchiria mai repede.

Daca nu stii ce este o clasa de eficienta energetica si ce este un certificat energetic citeste mai jos.

Ce este un certificat energetic?

Certificatul de performanta energetica este un document informativ, tehnic, pe care este trecut consumul anual de energie si clasa energetica in care se incadreaza imobilul tau.

Acest document va trebui inmanat (in original) noilor proprietari.

Eficienta energetica este o prioritate

Certificatul energetic se poate obtine de la un auditor energetic atestat (de gradul I sau II).

Pe baza documentelor apartamentului / casei/imobilului si in baza masuratorilor si indicilor obtinuti la fata locului, auditorul va calcula energia anuala consumata raportata la suprafata utila si va incadra imobilul intr-o clasa de eficienta energetica de la A la G.

Ce masuratori se fac pentru obtinerea certificatului energetic

Este posibil ca locuinta ta sa piarda foarte multa caldura iarna si foarte multa racoare vara. stiai ca poti avea o casa nu doar economica, un mediu de locuit sanatos pentru familia ta, ci si bland cu mediul inconjurator?

Primul pas este sa identifici problemele. Al doilea pas este sa le rezolvi.

Pentru eliberarea unui certificat energetic, auditorul va masura si va analiza in linii mari urmatorii parametri:

  • tipul de ferestre, numarul de ferestre si integritatea lor;
  • numarul de pereti exteriori, grosimea peretilor si inaltimea camerelor;
  • tipul de izolatii, vechimea si integritatea lor;
  • orientarea spatiala a cladirii;
  • performanta sistemelor de incalzire si racire;
  • informatii despre sistemele de ventilatie folosite;
  • informatii despre integritatea sistemelor de apa si canalizare;
  • starea subsolului etc.

Acest document este eliberat pentru a informa. Rolul lui este sa circule de la proprietar la proprietar, de la chirias la chirias. El se obtine rapid, este ieftin si are o valabilitate de 10 ani daca nu se fac renovari majore intre timp.

Un astfel de document contribuie la constientizarea nevoii de a investi in casele, apartamentele sau spatiile detinute si de a le aduce la standarde normale de eficienta.

Cand nu este necesar un certificat energetic

Pentru o serie de cladiri cum ar fi monumentele istorice, lacasurile de cult, cladirile care se vand inainte de receptia lucrarilor, depozitele temporare, cladirile agricole care nu consuma energie, cladirile anexa mai mici de 50 m2 nu este necesar certificatul energetic. Pentru a fi 100% siguri ca nu aveti nevoie de el, trebuie consultat un auditor energetic atestat.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea