Social

#certificat digital european covid-19 #certificat digital european #certificat digital #uniunea europeana #calatorii

De astazi poti calatori cu certificatul digital european Covid-19. Ce este acesta si cum il poti folosi

Certificatul digital european Covid-19 poate fi accesat incepand de astazi de toate tarile membre UE, cu o singura exceptie. Cu ajutorul certificatului digital european, turistii pot calatori relaxati vara aceasta pe teritoriul tarilor Uniunii Europene.

 

“Toate statele membre, cu exceptia Irlandei”, tara care a fost afectata de un atac cibernetic, sunt “din punct de vedere tehnic” pregatite pentru intrarea in vigoare a acestui certificat, a anuntat miercuri comisarul european pentru justitie, Didier Reynders, citat de agentia EFE.

Cu ajutorul certificatului titularul atesta ca a fost vaccinat impotriva Covid-19, sau ca are imunitate ca urmare a trecerii prin boala, sau ca a fost testat negativ impotriva Covid 19. 

Mai ai nevoie de carantinare daca ai certificat digital covid-19

Fiecare tara membra UE va decide daca, in plus fata de testele PCR, accepta si testele antigen rapide.  

 In baza acestui certificat titularul sau este scutit de carantina sau de testare suplimentara la sosirea intr-un stat din UE. Insa, chiar si in aceste conditii, fiecare stat membru UE isi rezerva dreptul de a introduce noi restrictii si masuri de siguranta, in cazul cresterii numarului de cazuri de Covid. Adica, in cazul in care turistii vin din tari in care creste numarul de cazuri de Covid, ca urmare a raspandirii variantei Delta, se pot impune noi restrictii, precum efectuarea unui test chiar daca persoana este vaccinata, sau plasarea in carantina a acesteia.

Cum obtii certificatul digital european Covid-19

Incepand cu 1 iulie 2021, romanii care vor sa plece in concediu pot beneficia de Certificatul digital european Covid-19. Acesta poate fi obtinut accesand adresa certificat-covid.gov.ro.  

Este indicat sa urmezi din timp procesul de obtinere al certificatului. Autoritatile recomanda accesarea acestuia cu cinci zile inainte de calatorie pentru a evita problemele in cazul in care platforma nu va functiona in permanenta, asa cum ar trebui.

Cei care nu reusesc sa acceseze certificatul digital european Covid-19, pot prezenta in continuare testul negativ, adeverinta de vaccinare sau dovada trecerii recente prin boala, in functie de cerintele fiecarei tari.

"Important este sa avem cateva aspecte de luat in calcul. Pentru trecerea prin boala, pentru certificatul de vindecare si certificatul de vaccinare, este important sa facem aceasta interogare a bazei de date si aceasta solicitare cu cel putin 5 zile inainte de data calatoriei, de data la care il folosim.

Pentru teste ar trebui sa solicitam cu cel putin 48 de ore inainte, pentru situatia in care facem un test PCR, sau cu cel putin 12 ore inainte, pentru situatia in care facem un test antigen", a declarat Valeriu Gheorghita la Observatorul de Noapte.

Poate fi folosit ca document de calatorie?

Nu, veti avea nevoie in continuare de pasaport sau de alt document de identitate.

Certificatul nu este obligatoriu pentru a putea calatori - in lipsa acestuia se vor aplica regulile specifice fiecarei tari. Insa posesia certificatului va va usura calatoriile. De exemplu, ar putea sa va scuteasca de carantina.

Daca intr-unul din statele UE intervin situatii exceptionale, cum ar fi aparitia subita si propagarea unei noi tulpini, se pot impune noi restrictii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea