Social

#Dati 1 leu pentru Ateneu #opera Brancusi #Cumintenia Pamantului

Dati un leu pentru “Cumintenia Pamantului”? Cat ar trebui sa plateasca fiecare roman pentru a salva opera lui Brancusi

ampania Un leu pentru Ateneu revine in 2016, dupa 128 de ani! De data aceasta, actiunea vizeaza salvarea lucrari lui Constantin Brancusi “Cumintenia Pamantului”, realizata in 1907, pentru care Guvernul a anuntat ca va plati 5 milioane de euro, din cele 11 cerute de proprietari! Iata cat ar trebui sa plateasca fiecare roman, pentru a acoperi diferenta de 6 milioane de euro.

Evaluata la 20 de milioane de euro, “Cumintenia” face parte dintr-o colectie privata, scoasa la vanzare, iar Ministerul Culturii a fost mandat sa negocieze si sa cumpere aceasta capodopera. Proprietarii au convenit sa o vanda statului roman pentru 11 milioane de euro, insa Guvernul a anuntat ca nu are la dispozitie decat 5 milioane pentru aceasta tranzactie.

Astfel, dupa modelul “Dati 1 leu pentru Ateneu”,  oficialii din ministerul Culturii s-au gandit la o solutie bazata pe donatii.

"Statul ofera cinci milioane de euro, totusi, pentru a ajunge la un pret just si echitabil pe care am convenit cu proprietarii lucrarii, 11 milioane de euro, proprietarii trebuie sa primeasca mai mult decat ofera statul, am hotarat sa facem apel la o colaborare cu fonduri financiare ale cetatenilor romani, ale companiilor romanesti, ale diasporei, pentru a suplimenta suma de 5 milioane pe care o da statul roman. Este prima oara dupa 128 de ani dupa ce s-a infiintat Ateneul Roman, acest tip de subscriptie publica este in interesul artei si a culturii”, a declarat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii.

Pentru a acoperi diferenta de 6 milioane de euro, fiecare roman, din cei 19.488.083 de romani, cat a aratat ultimul recensamant ca suntem, ar dori sa doneze aproximativ 15 lei.

Tu ce parere ai? Te vei implica in campanie?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea