Social

Dascalii isi ataca liderii: "Am facut greva degeaba!"

Greva generala din invatamant s-a incheiat, dar dascalii sunt nemultumiti de rezultate. Profesorii isi ataca dur liderii de sindicat.
"Sa terminam odata cu porcaria asta! Am stat trei saptamani degeaba! Nu am rezolvat nimic! Liderii nostri de sindicat nu trebuiau sa accepte bani de la guvernanti pe orele pierdute. Sindicatele trebuiau sa ne dea acesti bani. N-a vazut nimeni niciodata acest fond de greva. Unde sunt banii sindicatelor? E o treaba urata si noi suntem bagati la mijloc... ", ne-a declarat Victor Nicolae, profesor la Colegiul ,Gheorghe Lazar" din Capitala. Acesta spune ca profesorii nu si-au dorit suspendarea grevei generale: ,Liderii de sindicat nu ne-au reprezentat asa cum trebuie. Niciodata, de 15 ani incoace, in situatii conflictuale, sindicatul nu a facut nimic. Sindicatele noastre dragute accepta bani de la Guvern, nu dau ele. Nu sunt suparat pe Guvern, dar foarte suparat pe miscarea sindicala. Nu e normal sa avem 4 lideri de sindicat. Sa fie, domne, unul singur, dar sa reprezinte in totalitate interesele profesorilor!". Veronica Reh, invatatoare la Scoala 162 din Capitala, crede ca ,nu trebuia sa cedam, chiar daca a fost dureros sa stam in greva. Nu inteleg de ce s-a renuntat. Cei care au salarii mai mari probabil s-au multumit. Mi se pare inuman sa predai de 11 ani in invatamant si sa iei 7 milioane de lei". Sindicatul Liber din Invatamant din Bihor spune ca ,este o mare diversiune cresterea salariala de 11,83 la suta". Dascalii de la Scoala ,M. Dragan" din Bacau spun ca ,acordul este o farsa uriasa". Si cei doi profesori din judetul Timis, care au fost in greva foamei de la finele saptamanii trecute, considera ca gestul lor a fost in zadar, declarand ca nu sunt multumiti de rezultatele negocierilor, din punctul de vedere al salarizarii.

Tariceanu si sindicalistii au semnat acordul
Luni seara, comisia de negociere a guvernului si liderii sindicali din educatie au semnat, la Palatul Victoria, mult-discutatul acord necesar incetarii grevei. Ceremonia a inceput cu o ora intarziere fata de ora anuntata deoarece primul-ministru, care era in avion, venind din Spania, a tinut sa fie prezent la strangerea mainilor. ,Sindicatele trebuie sa inteleaga ca aceasta este tot ceea ce am putut oferi in acest moment fara sa producem un fenomen inflationist care ar crea probleme macroeconomice negative", a spus Calin Popescu Tariceanu. La randul sau, presedintele FSLI, Aurel Cornea, a spus: ,Nu este ceea ce ne-am dorit, dar am semnat totusi acordul pentru a se inceta greva. Noi vom continua sa ne cerem drepturile in continuare si va asigur ca am sa urmaresc pas cu pas daca se realizeaza tot ceea ce ne-a promis guvernul in acest acord".

Elevii in prima zi de scoala postgreva:
"Profii au fost penibili"
"Gata, fratilor! Va puneti cu burta pe carte ca n-aveti incotro!", "S-a terminat greva, asadar... bine ati venit la scoala!", astfel de vorbe le-au spus elevilor profesorii Colegiului "Gheorghe Lazar" din Capitala. Cu tigarile in gura si ghiozdanele in spate, morocanosi, inghemuiti, imbratisandu-se si pupandu-se ca dupa o lunga despartire, elevii s-au intors in ,coltul" lor din parcul Cismigiu . ca pentru inceput de scoala. In ,vacanta", ba s-au rupt in figuri prin cluburi si discoteci, ba au fost pe la concerte si pe la filme. Altii se mandresc ca au repetat si tot repetat pentru examene... ,A fost naspa. nasol cu greva asta. In primul rand am avut noi de suferit. Nu o sa luam Bac-ul. Materia o s-o comprime si. logic ca nu o sa facem fata. La mate, la chimie, e pericol, frate! E mult de recuperat si n-au cum sa ne predea tot. Am pierdut 15 ore de mate", spune Ionut C., din clasa a XII-a . Pe toata perioada grevei generale, copiii i-au vazut pe dascali ,penibili". ,Parintii nostri ne-au zis ca profii sunt niste hoti si ca o sa-i dea in judecata. De-aia facem meditatii, pentru ca nu predau ei bine. Eu fac meditatii de vreo doi ani jumatate. Acum, o sa fac si mai multe ca sa recuperez. La scoala, nu o sa se recupereze materia asa cum trebuie si nu o sa invatam atat oricat de destepti am fi", spune Gabriela. Si la Colegiul ,Spiru Haret", profesorii ,au navalit" pe elevi. ,Unii profi ne-au dat lucrari... erau anuntate de dinainte de greva, altii ne-au ascultat din materia pe care ne-o predasera inainte. Profa de geografie ne-a spus ca o sa recuperam sambata, dar diriga ne-a asigurat ca nu se va intampla asa ceva. Am inteles ca intr-o ora se vor face de fapt 3 ore", spune Ioana, din clasa a XII-a.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea