Social

Daniel si Streza au boicotat ungerea lui Anania

De la presedintele Basescu la politicieni si oameni simpli, toti s-au adunat simbata la Cluj pentru a-l vedea pe bartolomeu anania cum devine mitropolit. Dintre inaltii prelati, doi au lipsit, invocind calatoriile in strainatate. Ei sint si marii perdanti de pe urma infiintarii Mitropoliei Clujului: Streza de la Sibiu si Ciobotea de la Iasi.

Peste 50.000 de oameni s-au inghesuit simbata la Cluj sa participe la ungerea ca mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a lui Bartolomeu Anania. Primarul orasului, Emil Boc, a dat de la bugetul local un miliard de lei pentru organizarea manifestarilor, mai ales ca stia si de prezenta presedintelui Basescu. Inca de vineri seara se lucra de zor la plombarea gropilor din zona Catedralei Ortodoxe. Citeva sute de oameni ascultau slujba Vecerniei Mari. Noaptea, catedrala a ramas deschisa, pentru cei care au venit in pelerinaj la Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Nicula. Afara se curatau copacii, se turna asfalt, se refaceau marcajele.

Mitropolitii rebeli au luat calea strainatatii

Pe la miezul noptii s-a aflat ca vine si seful statului la ceremonia de intronizare a lui Bartolomeu. A doua zi, el si-a facut aparitia la tribuna oficiala alaturi de politicieni de la centru (Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor) si de autoritati locale (Emil Boc, primarul Clujului, Andrei Marga, presedintele Consiliului Academic al UBB si altii). Au fost si multe fete bisericesti, de la Patriarhul Teoctist, venit inca de vineri sa-l inscauneze pe Bartolomeu, membri ai Sinodului pina la ierarhi din judetele acoperite de nou-infiintata mitropolie.

Marii absenti ai ceremoniei au fost insa Laurentiu Streza, mitropolitul de la Sibiu, si Daniel Ciobotea, mitropolitul Moldovei, unul plecat in Grecia, celalalt in Portugalia. Coincidenta sau nu, cei doi care au lipsit sint exact cei care au pierdut cel mai mult prin infiintarea Mitropoliei Transilvaniei: Laurentiu si-a vazut mitropolia imputinata la o treime prin crearea celei de la Cluj, iar Daniel a fost cel care l-a sustinut pe Streza la alegerile de anul trecut.

Cintecul de lebada al lui Anania

Dupa citirea decretului prezidential de recunoastere a noii mitropolii, PF Teoctist i-a inminat IPS Bartolomeu cirja de mitropolit: Sa va fie celor buni si blinzi toiag de intelepciune, iar celor refractari sa va fie toiag de certare si de intelepciune, a urat el. IPS Bartolomeu a spus ca organizarea bisericeasca urmeaza indeaproape evolutia administrativa a statului si de aceea o metropola precum a Clujului trebuie sa aiba un sediu mitropolitan. Eu nu pot sa vad in acest lucru decit cintecul meu de lebada si multe alte aripi care sa ii urmeze, si-a incheiat mitropolitul cuvintarea. Basescu a recunoscut ca, desi la inceput nu a inteles necesitatea acestei impartiri a Mitropoliei Ardealului, acum o considera un lucru bun. Cum CFR-ul e unul, dar impartit pe regionale, asa si Biserica e impartita in mitropolii, care sint stilpii ei si e bine ca acestia sa fie cit mai aproape de oameni. In nici un caz nu e o fragmentare a Bisericii, a declarat Basescu la finalul slujbei. Apoi, presedintele a profitat de ocazie si de zecile de mii de oameni. Timp de o ora, el a facut o baie de multime.

Nu e bine, dar e normal
Atmosfera de sarbatoare a atenuat discutiile despre cit de bine sau rau este ca Ardealul sa aiba doua mitropolii. Unii clujeni mai comenteaza, dar discret. Probabil ca au fost motive pentru care sa se produca aceasta scindare , chiar daca nu e bine, era normal sa ramina la Sibiu, acolo unde a fost infiintata de prima data. Dar era normal ca mitropolitul ales pentru tot Ardealul sa fie de la Cluj, considera o participanta la ceremonie.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea