Social

Dan Sociu ii scrie lui Pascal Bruckner romanul sau de debut, "Urbancolia"

Dan Sociu si-a conceput romanul de debut, "Urbancolia", ca pe o scrisoare catre scriitorul francez Pascal Bruckner , caruia ii povesteste despre pierderea virginitatii personajului principal, poetul Dan Sociu care traieste cu mama sa in provincie, despre Romania, America si viata in general.

"Urbancolia", romanul de debut al lui Dan Sociu, aparut de curand la Polirom, in colectia "Ego. Proza", are la baza perioada in care Dan Sociu a lucrat in Botosani pentru un ofiter american angajat in lupta anti-terorism, venit in Romania sa inspecteze viitoarele baze NATO, se arata intr-un comunicat din partea editurii.

Romanul are o forma unei scrisori adresate lui Bruckner, personaj caruia Sociu, eroul principal i se adreseaza tot timpul, si care spune: "Inainte de acest text, eu nu am existat. Nu sunt decat produsul imaginatiei infierbantate a lui Dan Sociu, care m-a conceput, intr-o seara de betie, intr-o crasma din Iasi. Daca el s-ar opri din baut si din scris, eu as disparea. Daca eu dispar, si el se evapora."

"Urbancolia" este un raport comic si amar despre o tara in care oamenii nu se iubesc pe sine, cum nu ii iubesc nici pe ceilalti si, mai ales, nu isi iubesc copiii.

Sociu, eroul cartii, este un poet virgin care, la cei 27 de ani ai sai, inca locuieste cu mama lui intr-un oras de provincie. Fiecare zi si-o petrece in acelasi fel: citeste, bea, se uita la televizor. Uneori, le face pe toate in acelasi timp.

Intr-o seara, eroul nostru cunoaste doi oameni care il vor deturna definitiv de la rutina lui: Derrin, agent CIA, care a venit in Romania, mai precis in Botosani, oraselul in care se petrece povestea, pentru a inspecta teritoriile de langa raul Prut unde va fi plasata o baza americana si Diriga, cum e numita ea in roman, iubita acestuia, o jurnalista de 26 de ani din oras de care Derrin s-a indragostit nebuneste si impreuna cu care practica diverse ritualuri sadomasochiste. De aceasta fata se indragosteste si Dan, inca din prima clipa.

La un moment dat, cei doi devin foarte apropiati, povestea culminand cu o scena de sex in cimitirul orasului, unde Dan descopera surprins ca Diriga este virgina. Alte secrete la fel de surprinzatoare, despre America, despre Romania si despre viata in general sunt dezvaluite pana la finalul cartii.

"Textul curge, e haios", spune Emi Brumaru, care ii marturiseste totodata lui Sociu ca il invidiaza pentru titlul ales, potrivit comunicatului Polirom.

Dan Sociu este deja cunoscut cititorilor pentru volumele sale de poezie ("borcane bine legate", "bani pentru inca o saptamana", "fratele paduche" si "cantece excessive"), dar si pentru traducerea in limba romana a poeziilor lui Charles Bukowski, "Dragostea e un caine venit din iad" (Polirom, 2007). Dan Sociu pregateste, pentru aceeasi editura, o antologie din poeziile lui Seamus Heaney.

Dan Sociu s-a nascut in Botosani, la 20 mai 1978. In 2006, revista "22", in urma voturilor a peste 20 de critici literari, l-a desemnat ca fiind cel mai bun tanar poet al momentului. In 2007, la Colocviul Tinerilor Scriitori Cluj, a fost votat de colegii de generatie ca fiind cel mai popular tanar scriitor.

A fost invitat de scriitoarea Herta Muller la Literaturfestival Berlin, 2007, si, la recomandarea lui Mircea Cartarescu , a obtinut o bursa la Akademie Solitude, 2008. A fost invitat pentru lecturi publice in Slovenia, SUA, Cehia, Polonia, Suedia, Austria, Republica Moldova. In prezent, lucreaza ca redactor al Editurii Cartea Romaneasca.

Este prezent in antologiile: Club 8 Poetry (Editura T, 2001); Ozone friendly (Editura T, 2002); hat jemand etwas gefragt? (Editura Versus, 2003); Povesti erotice romanesti (Editura Trei, 2007); No Longer Poetry (Heaventree Press, 2007), New European Poets, (Graywolf Press, 2008). Publica in reviste si ziare romanesti, precum si in reviste din Austria (Wienzeille), Suedia (Ord & Bild si Lyrikvännen), Polonia (Lampa), SUA (Circumferince – University of Columbia), Serbia si Spania.
 

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea