Social

Dalai Lama divide clasa politica germana

Mai multi conservatori germani au criticat, ieri, refuzul sefului diplomatiei, Frank-Walter Steinmeier , de a-l primi pe Dalai Lama , cu ocazia viitoarei sale vizite in Germania, relateaza AFP.

"Ministrul de externe Steinmeier isi asuma riscul de a da impresia Chinei ca problema drepturilor omului nu este intr-adevar o preocupare centrala a guvernului", a declarat Roland Koch, premierul regional din Hesse, si apropiat al lui Dalai Lama, pentru cotidianul "Welt am Sonntag". "O asemenea impresie ar fi fatala in faza incipienta a discutiilor intre liderii chinezi si guvernul tibetan din exil", a subliniat el.

La randul sau, Erwin Huber, liderul CSU, filiala bavareza a partidului CDU al cancelarului german Angela Merkel , a precizat pentru acelasi cotidian ca s-ar fi "asteptat la mai mult curaj din partea lui Steinmeier".
Berlinul se fereste sa irite China

Cancelarul conservator, care se arata inflexibil in ceea ce priveste drepturile omului, l-a primit la sfarsitul lui septembrie pe liderul spiritual tibetan, intr-o vizita cu caracter privat, in pofida avertismentelor Beijingului.

Aceasta intrevedere a declansat o criza in relatiile bilaterale germano-chineze, care s-a materializat prin anularea unor intrevederi intre oficialii din cele doua tari. Dupa intalnirea sa cu liderul spiritual tibetan, Angela Merkel si-a atras criticile, voalate, ale lui Frank-Walter Steinmeier.

Germania are in prezent relatii economice excelente cu China, fiind, de altfel, primul partener al acestei tari, in Europa. Or, explica analistii, orice suparare a Chinei, in acest moment sensibil, de dinainte de Olimpiada, s-ar putea solda si cu anularea unor contracte comerciale consistente.

Dalai Lama va efectua vizite in mai multe orase germane, in perioada 16-18 mai, unde se va intalni cu mai multi lideri ai guvernelor regionale. In timpul vizitei sale insa, Angela Merkel se va afla intr-un turneu in mai multe tari din America Latina.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea