Social

#exercitiu de interventie #plan de interventie #cutremur 7 grade #cutremur puternic #cutremur romania #cutremur

Cutremur de 7 grade in Romania! Exercitiu de alarmare in Bucuresti si Iasi

Misterul Afacerilor Interne (MAI) a initiat un exercitiu de alarmare in cazul unui cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter. Obiectivul acestui exercitiu este de a testa pregatirea oamenilor si conceptul de interventie ce a fost modificat dupa tragedia din Colectiv.

"Ora si momentul declansarii au fost stiute doar de trei persoane, presedintele Klaus Iohannis, primul ministru si cu mine, pentru a ne asigura ca vom avea o reactie din partea sistemului, a structurilor care sunt implicate in astfel de situatii cat mai autentica. Obiectivul acestui exercitiu este in primul rand de a testa conceptul de interventie pe care l-am definit dupa tragedia de la Colectiv. Ceea ce s-a intamplat dupa Colectiv a fost sa rescriem practic procedurile, conceptul pentru interventii in situatii de urgenta. Acest exercitiu incearca sa valideze conceptul, sa vedem daca procedurile pe care le-am gandit duc la un procedeu de interventie unitar. in al doilea rand, verificam timpii de reactie si capacitatea de mobilizare a structurilor din toata tara. Am hotarat sa declansam exercitiul in timpul zilei si nu noaptea pentru ca vrem sa vedem in cat timp va ajunge coloana de masini de interventie ISU dintr-un judet de la marginea tarii la Bucuresti. Noaptea, conditiile de trafic erau mult mai reduse. Astazi si maine vrem sa impingem capacitatea de mobilizare a fortelor noastre la maxim pentru a vedea cat de capabili suntem sa raspundem la astfel de situatii. in acest exercitiu vor fi implicati toti actorii, toate structurile, toate autoritatile responsabile in astfel de situatii: IGSU, spitalele, ambulanta, IGAV, toate. La nivel de comunicare, vrem sa replicam modul in care am comunica intr-o astfel de situatie. Gestiunea exercitiului se muta la facilitatea de la Ciolpani, pentru ca in cazul unui cutremur major tot acolo se va muta si structura de comanda a ministerului. Facilitatea de acolo e structurata sa reziste la un cutremur de peste 8 grade", a declarat ministerul Afacerilor Interne, Dragos Tudorache, intr-o conferinta de presa, potrivit mediafax.ro.

Exercitiul a fost denumit "Seism 2016". Cutremurul a avut loc marti dimineata, in zona Vrancea, fiind afectate Bucuresti si Iasi. Structurile ISU din toata tara au fost alertate si au trecut la planul ROSU de interventie, care presupune ca intreg personalul sa se prezinte la unitate. Echipajele ISU, din judetele ce nu au fost afectate de seism vor pleca spre Bucuresti si Iasi pentru acordarea ajutorului. Mai mult, vor fi alertate si structuri ale MAI si ale Statul Major General al Ministerului Apararii Nationale pentru oferirea de sprijin in caz de nevoie.

"La ora 8.04 a fost alertat IGSU si prin el au fost alertate toate inspectoratele pentru situatii de urgenta. Comitetul municipal pentru situatii de urgenta a fost activat. S-a intalnit in jurul orei 9.15, o intalnire cu sefii de structuri, dupa care se va muta la Ciolpani, unde va avea loc si sedinta comitetului national pentru situatii de urgenta la ora 11.00. Fortele care intervin vor fi la nivel national, mii de oameni. La ambulanta se ridica nivelul la a lucra pe doua ture in loc de trei si sa aiba personal suplimentar, pe Bucuresti. Spitalele la nivelul planului alb pe Bucuresti. Dupa ce facem o analiza, urmeaza sa vedem ce alte spitale din tara vor fi alertate. Asteptam primele evaluari, sa vedem cate victime sunt. Unele forte pe care urmeaza sa le decidem in centrul de la Ciolpani urmeaza sa se deplaseze fizic, cu girofar si sirene, catre Bucuresti si Iasi. Lumea sa nu intre in panica daca va vedea coloane de pompieri sau masini de urgenta in deplasare. Cateva sute de oameni vor fi mobilizati sa se deplaseze realmente la Bucuresti. Apoi, pe baza a ceea ce vom face, urmeaza sa fie completat conceptul. Pe viitor conceptul poate ajunge la deplasare fara acorduri. Sa nu astepte sa ii dam dispozitie. Daca e un cutremur major, sa stie fiecare unde va merge. Daca este o problema, din proprie initiativa, cu forte prestabilite. Daca nu putem comunica pentru ca au cazut comunicatiile, ei nu trebuie sa astepte", a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Sursa foto: vestea.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea