Social

Cupa UEFA ia calea Estului

TSKA Moscova a scris istorie miercuri seara pe "Alvalade" din Lisabona, castigand cu 3-1 in fata lui Sporting si cucerind Cupa UEFA, primul trofeu european din palmaresul fotbalului din Rusia.
"Am obtinut o performanta istorica, iar aceasta va trebui sa stimuleze toate echipele ruse care vor juca in Cupa UEFA sau Liga Campionilor", a declarat Valeri Gazzaev , tehnicianul moscovitilor. Fostul selectioner al nationalei ruse nu a ezitat in a aduce osanale elevilor sai, pe care i-a definit "adevarati eroi, care au reusit imposibilul". Adevarul este ca fotbalistii sai merita cu prisosinta toate laudele, facand o parte secunda excelenta, brazilienii refugiati in estul Europei, Wagner Love si Carvalho, ultimul desemnat, de altfel, jucatorul meciului, eclipsandu-si conationalii din campionatul tarii a caror limba o vorbesc. Impinsi din spate de 50.000 de suporteri dezlantuiti, lusitanii au pornit ca din pusca, deschiderea scorului, adusa de sutul de exceptie al lui Rogerio, aparand drept ceva firesc. Avea insa sa fie ultima oara cand a fost perforata plasa lui Akinfeev, un pustan care la 19 ani devine cel mai tanar portar care cucereste Cupa UEFA in istoria de 33 de ani a competitiei.

"Sageata" fara vlaga

A venit pauza, izbavitoare pentru rusi, care au iesit total schimbati de la cabine. Intr-un interval de numai 20 de minute, unul din gemenii Berezutski, Zirkov, si Wagner Love au amutit asistenta de pe "Alvalade", dominata la nivelul decibelilor de cei 2.500 de rusi care au batut 5.000 de kilometri pentru a fi martorii in direct ai performantei istorice a trupei pregatite de Gazzaev. Sporting putea intoarce soarta partidei cu cateva zeci de secunde inainte de al treilea gol inscris de TSKA, numai ca Rogerio, inger in prima repriza, a luat chipul demonului, irosind o ocazie monumentala, chiar sub privirile siderate ale lui Marius Niculae , care, introdus pe teren in minutul 71, in locul lui Sa Pinto, ar fi indeplinit o simpla formalitate.
Altfel, fostul dinamovist a avut o prestatie modesta, ilustrata de calificativele acordate de presa lusitana. "O Jogo" i-a acordat nota 4, scriind ca "romanul avea motive istorice pentru a nu-i iubi pe rusi si a avut posibilitatea de a se razbuna. Doar in minutul 87 a pus in pericol poarta lui Akinfeev, insa cu un sut slab". "A Bola" l-a notat pe Niculae cu o stea, acelasi calificativ primindu-l si din partea cotidianului "Record", care a scris ca "atacantul roman s-a deplasat putin, a avut o lovitura cu capul si o alta ocazie la care a ajuns prea tarziu".

Fair-play lusitan

Sa mai spunem ca, daca nu au putut invinge, portughezii au aratat, spre lauda lor, ca stiu sa piarda. Antrenorul Jose Peseiro s-a declarat mandru de jucatorii sai si de faptul ca pregateste pe Sporting Lisabona , apreciind ca acest sentiment este mai puternic decat infrangerea suferita in finala Cupei UEFA. "Sporting a fost mai buna, dar nu a avut noroc... Aceasta este legea dura a fotbalului", a declarat Valentim Loureiro, presedintele Ligii Portugheze de Fotbal, parerea fiindu-i impartasita si de suporterii portughezi, care i-au aplaudat indelung pe invingatori: "Suntem dezamagiti, dar Sporting ramane una dintre cele mai bune echipe din lume".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea