Social

# tratare cifoza #cifoza

Cum tratam corect cifoza in functie de gravitatea acesteia

Daca nu te-ai mai intalnit pana acum cu termenul de "cifoza", afla ca aceasta afectiune are o denumire mult mai uzuala in randul oamenilor - cocoasa. Se manifesta printr-o deformare exagerata a coloanei vertebrale, de peste 50° si poate fi cauzata de o multime de factori precum bolile degenerative, cauzele ereditare, artrita coloanei vertebrale sau traumele la nivelul vertebrelor.

Pentru ca aceasta afectiune ortopedica poate aparea la orice varsta, tratamentul pentru cifoza depinde foarte mult de anii pacientului, de cauzele acesteia, precum si de gravitatea sa. Iata cele mai intalnite 3 tipuri de cifoza si tratamentul specific pentru fiecare dintre ele:

Cifoza posturala

Cifoza posturala este cea mai usoara forma dintre toate cele 3 pe care le vom descrie in acest articol. Pacientii diagnosticati cu cifoza posturala trebuie sa stie ca aceasta forma nu se va agrava odata cu trecerea anilor, existand chiar mari sanse ca aceasta sa cunoasca o ameliorare de la sine.

Tratamentul consta in cateva lucruri esentiale de care pacientul trebuie sa tina cont si pe care sa le introduca in viata sa, chiar dupa punerea acestui diagnostic. Dormitul pe un pat tare si exercitiile fizice pentru tonifierea muschilor spatelui sunt doar doua dintre acestea.

Cifoza structurala

In cazul in care pacientul s-a nascut cu o anomalie a coloanei vertebrale, este extrem de importanta varsta acestuia, pentru ca pronosticul tratamentului sa fie unul cat de poate de imbucurator.

Ameliorarea durerilor la nivelul coloanei vertebrale este principalul obiectiv ale tratamentului pentru cifoza structurala. Tratamentul in sine are la baza mai multe directii: exercitii pentru muschii spatelui, utilizarea unui corset pentru cifoza si medicamente antiinflamatorii pentru dureri.

Cazurile severe de cifoza

In cazul in care se confrunta cu o forma agravata de deformare a coloanei vertebrale, pacientii pot fi supusi chiar si interventiei chirurgicale, in cazul in care medicul specialist recomanda aceasta solutie. La copii si adolescenti, sansele de reusita sunt mult mai ridicate decat la persoanele adulte, de aceea, vizitele la medicul specialist sunt recomandate inca de la primele semne vizibile ale cifozei.

Pacientii trebuie sa tina cont de riscurile unei interventii chirurgicale, de aceea, este posibil ca ortopedul sa recomande o astfel de operatie doar in cazul in care starea pacientului continua sa se agraveze, cifoza are la baza dezvoltarea unei tumori sau tratamentele mentionate mai sus nu au avut niciun efect.

Corsetul pentru cifoza

Purtarea corsetului pentru cifoza poate stopa agravarea acestei afectiuni, de aceea este recomandata purtarea unui astfel de produs medical mai ales la copii sau adolescenti. Acest corset nu jeneaza, iar pacientilor care il poarta nu le sunt interzise activitatile fizice. Asa cum spuneam si in randurile de mai sus, corsetul pentru cifoza este recomandat persoanelor adulte pentru ameliorarea durerilor de spate, ca parte activa a unui tratament mult mai complex.

Parintii copiilor care se confrunta cu o astfel de afectiune ortopedica trebuie sa tina cont de faptul ca identificarea timpurie si tratamentul eficient, in anii de crestere, pot avea rezultate extraordinare asupra coloanei vertebrale.

Odata cu trecerea anilor, cifoza este mai greu de tratat, iar tratamentul este ulterior construit in jurul ameliorarii durerilor la adulti prin exercitii de spate, purtarea unui corset pentru cifoza si urmarea unui tratament medicamentos adecvat, conform indicatiilor specialistului.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea