Social

Cum se munceste in Europa si in restul lumii

Sud-coreenii isi petrec cel mai mult timp la serviciu, in vreme de olandezii au cel mai putin de lucru, potrivit unui clasament realizat in 32 de tari dezvoltate.

Sud-coreenii sunt cea mai muncitoare natiune, in timp ce francezii pierd cel mai putin timp la serviciu, potrivit unui top realizat recent de OECD .

Coreea de Sud este, de departe, tara unde se lucreaza cel mai mult, potrivit unui top realizat de OECD in acest an, intre cei 32 de membri ai organizatiei. Un angajat obisnuit munceste 2.357 de ore pe an - adica sase ore si jumatate in fiecare zi, inclusiv in weekend.

Grecia este a doua in clasamentul OECD, cu 2.052 de ore lucrate pe an, fiind urmata de un trio de state est-europene: Cehia, Ungaria si Polonia. Americanii lucreaza si ei mai mult decat media celor 32 de tari ale OECD. SUA sunt pe pozitia a noua, cu 1.797 de ore lucrate pe an. Una din tarile vestite pentru saptamana de lucru redusa, de 35 de ore, este Franta.

Francezii nu sunt insa cel mai putin muncitori din UE. La coada listei OECD se afla olandezii, care lucreaza in medie 1.391 de ore pe an, precedati de norvegieni si germani.

Grecia si Italia sunt catre topul listei, pozitiile 2 si, respectiv, 8, din cauza numarului mare de cetateni care lucreaza pe cont propriu. Mexic este pe locul 7 din acelasi motiv, ca si din cauza angajatilor care lucreaza la negru, spune Pascal Marianna, expert OECD in analiza problemelor de munca.

Concedii mai lungi in Europa decat in SUA


In unele tari, precum Marea Britanie, care ocupa pozitia 20 pe lista, se lucreaza destul de multe ore pe saptamana, insa vacanta este mai mare, mai spune Pascal Marianna. Dar, legal, vacantele sunt mai lungi in Marea Britanie – 20 de zile, decat in SUA, unde angajatii primesc numai 10 zile de vacanta anual.

Francezii primesc cinci saptamani de vacanta. Potrivit Organizatiei Internationale a Muncii, la nivel mondial, mai putin de jumatate dintre angajati se bucura de securitatea unui salariu regulat.

UE renunta la limita stricta de 48 de ore

Dupa patru ani de discutii esuate, cei 27 de membri ai UE au cazut de acord, in aceasta saptamana, in privinta derogarilor de la limita maxima de 48 de ore de lucru pe saptamana. Ministrii muncii si protectiei sociale din cele 27 de tari au decis ca patronii pot negocia individual cu angajatii lor timpul de lucru.

Astfel, in anumite conditii bine definite, europenii vor putea sa aleaga sa lucreze pana la 60 sau chiar 65 de ore saptamanal.

Decizia a fost luata prin votul "majoritatii calificate". Tarile care au votat impotriva sunt: Spania, Belgia, Grecia, Ungaria si Cipru. Decizia finala apartine Parlamentului European, care va lua in discutie propunerile in urmatoarele luni.

Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES) a calificat, marti, drept "inacceptabil" acordul incheiat de statele membre ale UE. „Vom colabora cu aliatii nostri din Parlamentul European in legatura cu aceste doua masuri’’, a declarat secretarul general al organizatiei, John Monks, intr-un comunicat.

Romania, intre tarile din UE unde se munceste cel mai mult


Potrivit statisticilor realizate de European Industrial Relations Observatory (EIRO), dintre cele 27 de tari ale UE, Letonia, Romania si Austria sunt cele unde se munceste cele mai multe ore pe saptamana de catre angajatii full-time.

Este luat in calcul timpul efectiv de lucru, si nu cel prevazut in contractele de munca. Cel mai putin se lucreaza in Franta, Finlanda si Belgia.

Europenii muncesc, in medie, cu aproape o ora mai mult pe saptamana fata de timpul prevazut in contracte, potrivit EIRO. In medie, in UE, timpul efectiv de lucru este de 39,9 ore pe saptamana, fata de 38,7 ore – timpul prevazut in contracte.

In Japonia, excesul de munca poate duce la „karoshi"

Nu mai este un secret pentru nimeni ca japonezii muncesc foarte mult, ca si faptul ca unii dintre ei isi pierd viata din cauza epuizarii la lucru. Moartea cauzata de excesul de munca poarta denumirea "karoshi".

In ciuda eforturilor guvernamentale de a stapani fenomenul, creste numarul deceselor cauzate de suprasolicitarea la locul de munca. In cazul in care un deces este considerat "karoshi", membrii familiei victimei primesc despagubiri in valoare de 20.000 de dolari pe an de la guvern si uneori pana la un milion de dolari de la compania in care acesta a lucrat.

Niponii sunt crescuti in cultul muncii si ajung sa considere firma in care lucreaza ca pe o familie. Pentru a-i asigura succesul, raman, voluntar, nenumarate ore peste program. Exista cazuri in care angajatii lucreaza intreaga zi: merg acasa sa faca o baie si sa-si traga sufletul, dupa care se intorc la serviciu.

In general, niponii merg la cantina, la pranz, dupa care dorm o jumatate de ora in sali speciale de odihna sau se multumesc sa-si sprijine capul pe un airbag de birou, inventat de o firma din Kobe.

Masuri pentru eficientizarea lucrului in Statele Unite

Autoritatile din orasul Birmingham (Alabama) au decis ca, de la 1 iulie, sa reduca saptamana de lucru la patru zile, iar ziua de lucru sa aiba 10 ore. Masura ii vizeaza pe cei 2.400 de angajati municipali si, peste cateva luni, va fi aplicata, de asemenea, politistilor si pompierilor.

Potrivit responsabililor locali, noul program va permite salariatilor sa economiseasca o jumatate de milion de dolari pe an. Alte orase din Nevada, California, Arizona si intreg statul West Virginia iau in calcul aceeasi masura.

Pauza pentru siesta

In ultimii ani, mai multe studii - inclusiv cercetari efectuate de experti de la NASA - au aratat totusi ca eficienta la serviciu poate fi sporita daca angajatii beneficiaza de 40 de minute de odihna dupa masa de pranz. Astfel, companiile private si de stat au introdus siesta in programul lor.

Mai exista insa firme in care angajatii muncesc in continuare fara odihna, mananca din mers si acorda putin interes aspectelor estetice, spun analistii.

Cu copilul la birou

Peste 80 de companii din SUA permit angajatilor sa-si aduca odraslele la serviciu, transmite CNN. De exemplu, la firma de publicitate T3 din Austin (Texas), o companie cu cifra de afaceri de 261 de milioane de dolari care are clienti de prestigiu – cum ar fi Marriott si Microsoft –, parintii isi pot aduce zilnic copiii la birou, pana cand micutii ajung la varsta de circa noua luni.

50 de copii si-au petrecut deja primele luni de viata la birou impreuna cu mamele sau tatii, care adesea aduc leagane sau jucarii. Numarul companiilor ce permit parintilor sa-si aduca bebelusii la serviciu a crescut cu 29% anul trecut. Analistii arata ca masura intareste fidelitatea angajatului fata de firma. In plus, sondajele au aratat ca prezenta bebelusilor la locul de munca nu supara pe nimeni, dimpotriva, creeaza o atmosfera mai vesela.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea