Social

#electrocasnice clasa A #reducere factura curent #factura enel #enel

Cum scazi factura la curent. Sfaturi de la expertii Enel

Aparatele electrocasnice lasate in modul stand-by, iluminarea nepotrivita a locuintei sau eficienta redusa energetica a aparaturii de uz casnic iti ”umfla” factura la curent fara ca macar sa-ti dai seama. Iata cateva sfaturi de la expertii Enel astfel incat plata acesteia sa nu-ti mai dea planurile peste cap.

Ponderea cea mai mare din consumul de energie o reprezinta incalzirea termica, utilizarea iluminatului interior si a aparatelor electronice si electrocasnice, conform enel.ro.

Sursa: enel.ro

Cum poate fi economisita energia electrica?

Mecanismul consumului eficient de energie electrica este foarte simplu, este suficient sa urmati urmatoarele sfaturi:

  • Iluminati eficient locuinta!
  • Folositi becuri economice!
  • Alegeti aparatura de uz casnic cu un consum eficient de energie!
  • Nu lasati aparatele electronice si electrocasnice in stand-by!

Iluminatul eficient  poate reprezenta o reducere cu 20% pe an din valoarea facturii la energia electrica daca se realizeaza prin renuntarea utilizarii becurilor conventionale (cu filament) si tinand cont de cateva reguli practice de consum in iluminatul interior.

  • Iluminati doar incaperile si locurile din incaperi unde va desfasurati activitatea!
  • Utilizati lumina naturala cat mai mult posibil si nu lasati lumina aprinsa cand nu aveti nevoie de ea!
  • Alegeti sa aveti mai multe surse de lumina de mai mica putere, plasate in mai multe locuri, pe care sa le puteti folosi pentru iluminat decat sa aveti o singura sursa de putere mare!

Folositi becuri economice!

Becurile cu incandescenta (becurile conventionale cu filament):

  • au o eficacitate luminoasa intre 8-15 lm/W si o durata de utilizare de 1000 de ore (aprox 166 zile);
  • 95% din energia electrica se pierde sub forma de caldura si doar 5 procente ajung sa fie tranformate in lumina; consuma multa energie electrica (aprox 100kWh anual -un bec de 100 W).
Becurile fluorescente
  • eficienta superioara: au o eficacitate luminoasa mai mare, intre 50-60 lm/W si o durata de utilizare de 8 000-15 000 de ore (aprox 3-4 ani)
  • consum redus de energie: au o rata mare de economisire a energiei (un consum mai mic cu aproximativ 75% decat al becurilor incandescente)
Becurile cu halogen
  • eficienta: au o eficacitate luminoasa intre 10-30 lm/W si o durata de utilizare de 2 ori mai mare decat a celor cu incandescenta;
  • consum redus de energie: furnizeaza lumina echivalenta unui bec incandescent, dar folosind cu 25 - 50% mai putina energie electrica.
Becurile LED (folosesc diode emitatoare de lumina)
  • produc o lumina mult mai puternica si mai apropiata de conceptul de lumina alba ideala.
  • eficienta superioara: au o eficacitate luminoasa de aprox. 700 de lm/W si o durata de viata de pana la 50 000 ore (aprox 22-23 ani)
  • consum redus de energie: de 10-15 ori mai mic decat cel al unui bec incadescent.


Alegeti aparatura de uz casnic cu un consum eficient de energie!

Produsele electrice de uz casnic precum frigiderele, uscatoarele, instalatiile de aer conditionat, masinile de spalat, cuptoarele electrice si becurile sunt etichetate de producatori astfel incat consumatorii sa evalueze eficienta energetica si consumul anual de energie al acestora.

Utilizarea aparatelor electrocasnice cu o eficienta mai mare contribuie la diminuarea consumului de energie electrica in locuinte.

Clasa de eficienta energetica este definita pentru fiecare produs in parte pe o scala de la A ++ (eficienta energetica mare) pana la G (cea mai redusa eficienta energetica) dar si printr-o scala de culori: verde pentru “mai eficient”, iar rosu pentru “mai putin eficient”.

Nu lasati aparatele electronice si electrocasnice in stand-by!

Electronicele si electrocasnicele consuma energie chiar si atunci cand sunt in stand-by, iar consumul acestora in stand-by ajunge sa insumeze 8 -10% din consumul total de electricitate din locuinte pe parcursul unui an. Ledul aprins inseamna ca televizorul sau computerul continua sa consume energie electrica. Acelasi lucru este valabil si in cazul incarcatoarelor de telefoane mobile sau acumulatorilor lasati in priza dupa finalizarea perioadei de incarcare.

Cand aparatele electronice si electrocasnice nu sunt utilizate o perioada medie sau lunga de timp, se recomanda sa fie scoase din priza.

Sursa foto: economica.net



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea