Social

#proces de invatare #parinti educatie

Cum sa-ti ajuti copilul sa invete sa citeasca

Ca parinte, te apuca brusc panica atunci cand copilul tau - micul geniu care si-a construit o fortareata in sufragerie si emite de acolo cele mai amuzante fraze rostite vreodata de om - nu reuseste sa invete sa citeasca.

In vreme ce alti copii de varste asemanatoare par sa devoreze carte dupa carte, pustiul tau nu reuseste nici macar sa distinga literele. Ce e de facut explica publicatia The Slate.

Panica parintilor nu este complet irationala. Capacitatea de a citi sta la baza succeselor scolare si, in cele din urma, succesului in viata. Trebuie tinut cont insa ca, spre deosebire de abilitatea de a vorbi, cititul nu este o activitate "naturala".

Vestea cea buna este ca, la fel ca si cantatul la chitara sau golful, cititul nu este o abilitate singulara, ci cumulul a mai multe abilitati mai mici, usor de invatat. Componentele care formeaza capacitatea de a citi sunt legate intre ele si uneori se suprapun, insa sunt usor de distins:

- Vocabular : copilul trebuie sa stie intelesul cuvintelor. Cat de bine intelege un copil cuvintele determina cat de bine va intelege ceea ce citeste. Un vocabular mai bun si mai mare pregateste un copil pentru citit.

- Intelegerea: capacitatea de a intelege si a fi capabil sa inetrpreteze ceea ce citeste, legand cuvintele tiparite de experientele traite.

- Intelegerea fonologica: identificarea si manipularea unitatilor limbii...

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea