Social

# parametri ulei masina #ulei masina #masina

Cum sa mentii in parametri uleiul masinii

Toti vrem ca masina pe care o conducem sa nu ne dea batai de cap si sa ne putem folosi de ea fara probleme de fiecare data cand avem nevoie. Doar ca, pentru a avea o masina pe care te poti baza, trebuie sa ai grija de ea. Sunt multi cei care nu fac altceva decat sa deschida usa, sa porneasca motorul si sa puna din cand in cand combustibil, fara sa isi puna problema daca autoturismul are nevoie de ceva. La fel ca orice dispozitiv, si autoturismul are nevoie de intretinere. O masina intretinuta este o masina care va rezista mai mult in timp fara sa fie nevoie de reparatii costisitoare.

O operatiune simpla, pe care multi o trec cu vederea este verificarea uleiului auto. Desi poate parea complicat, te asigur ca e foarte simpla si utila. In primul rand, trebuie sa stii ca verificarea nu se face oricum. Mai intai, trebuie sa conduci masina pentru aproximativ un sfert de ora pentru a incalzi uleiul. Apoi opresti masina pe un loc drept, fara denivelari sau in panta. Mai astepti 15 minute ca uleiul sa se scurga inapoi in baia de ulei. Urmatorul pas, deschizi capota si scoti joja de ulei. O stergi cu o carpa curata sau cu un servetel de hartie, apoi o introduci la loc. O scoti din nou si te uiti atent la urma lasata de ulei pe joja. Nivelul optim ar trebui sa fie intre indicatorul de minim si cel de maxim. Daca e mai jos de cel minim, adauga putin ulei de acelasi tip pentru a completa nivelul. Daca e mai mult, trebuie sa scoti cantitatea in exces, deoarece ai putea avea probleme mari cu motorul. Pentru a scoate excesul de ulei din motor, poti folosi o seringa de cel putin 200 de mililitri si un tub flexibil, precum cel de la perfuziile folosite in spital. Le gasesti la orice farmacie veterinara. Tubul il introduci in locul jojei si extragi din baie o seringa plina, apoi verifici din nou nivelul. Repeta operatiunea pana cand nivelul indicat pe joja este optim.

Daca a trecut mai mult de un an sau peste 15 mii de kilometri de la data ultimului schimb de ulei, e cazul sa il inlocuiesti. Uleiul auto asigura ungerea motorului si preia toate impuritatile rezultate din functionarea masinii, in special particule metalice rezultate in urma frecarii, care in caz contrar pot afecta functionarea motorului in parametri.

Alege intotdeauna uleiuri sintetice, sunt mai scumpe decat cele semi-sintetice sau decat cele minerale, dar sunt mult mai bune: isi pastreaza caracteristicile mai mult timp, rezista la temperaturi mai ridicate si au o vascozitate mai buna la temperaturi scazute decat alte tipuri de uleiuri.

Atentie, insa, la recomandarile producatorului masinii: in cartea tehnica vei gasi intotdeauna tipul de ulei necesar. Poti alege alta marca decat cea recomandata, insa nu cumpara ulei de o vascozitate diferita de cea indicata in cartea tehnica. Gradul de vascozitate al uleiului isi arata la ce temperatura minima va porni fara probleme masina care are acel tip de ulei. Cu cat e mai mica cifra din fata literei W din codul uleiului, cu atat e mai scazuta temperatura, ceea ce inseamna o frecare mai redusa la temperaturi negative si o imbunatatire a performantei motorului, adica un consum mai mic de combustibil.

Pe de alta parte, un ulei auto cu un grad de vascozitate mare decat cel recomandat poate duce chiar, in timp, la distrugerea motorului.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea