Social

#datorii kruk #kruk #promotie #campanie

Cum sa iti sporesti bugetul. Sfaturi pentru economii sanatoase

Cand apar problemele financiare, vine implicit si intrebarea: cum sa economisesc bani? Pentru ca impresia va fi ca niciodata nu iti ajung, oricat de mult ai castiga. Realitatea este ca putine persoane stiu cum sa isi contureze un buget astfel incat sa nu ajunga la un moment dat intr-o situatie financiara dificila. Totusi, ce trebuie facut?

Cumpatarea este cheia succesului, spun specialistii KRUK, liderul pietei de management al creantelor din Romania. Dar cumpatarea este o lectie care nu se invata chiar usor. Aceiasi specialisti iti ofera, insa, si cateva sfaturi de care ar fi bine sa tii cont pentru a putea face economii sanatoase. E nevoie de cateva obiceiuri pe care trebuie sa ti le formezi, si anume:

1. Stabileste-ti cheltuielile

Fa o lista de cheltuieli lunare. Poti incepe de la inceputul unei luni sa treci pe o hartie orice leu cheltuit. La final, imparte cheltuielile pe categorii si calculeaza cati bani au fost necesari pentru fiecare zona de nevoi in parte.

2. Tine sub control cheltuielile

Cu lista de mai sus in mana, subliniaza acele lucruri de care consideri ca te-ai fi putut lipsi lejer. Pot fi haine, gadgeturi sau chiar produse alimentare pe care ai ajuns sa le arunci intrucat nu le-ai putut consuma. Calculeaza cati bani au mers spre zona de cheltuieli inutile. In luna urmatoare incearca sa nu mai cumperi acele lucruri.

3. Fa-ti un buget

Eliminand toate acele cheltuieli inutile, stabileste-ti un buget cu care sa iti acoperi cheltuielile curente. E bine sa ai si un fond de rezerva pentru acele cheltuieli urgente care pot aparea. Poate fi un tratament medical ori repararea masinii sau inlocuirea unui bun din casa – frigider, masina de spalat.

4. Fa-ti un plan de economisire

Dupa ce ai tras linie si ai vazut care este bugetul de cheltuieli lunare obligatorii plus fondul de rezerva, stabileste o suma pe care sa o pui lunar deoparte. Fa-ti un depozit bancar si alimenteaza-l lunar, chiar in ziua de salariu, cu suma pe care ti-ai propus sa o economisesti.

5. Stabileste-ti prioritati

Fa-ti o lista cu lucrurile de care ai neaparata nevoie pe termen scurt si mediu. Poate fi vorba despre o masina, despre o vacanta sau despre o casa. Calculeaza care ar fi costurile si vezi in cat timp poti aduna banii. Economiseste in paralel pentru toate planurile pe care le ai, insa pentru cel pe care il consideri prioritar trebuie sa pui mai multi bani deoparte.

6. Cheltuie responsabil

Stabilindu-ti prioritatile, e momentul sa incepi sa cheltuiesti responsabil. Asta inseamna sa eviti sa mai risipesti banii. Poti sa iti pregatesti de acasa pachetul pentru pranzul la serviciu, sa bei cafeaua acasa in loc sa o cumperi din oras, de la o cafenea. E mult mai ieftin. Si nu mai pleca la cumparaturi cu cardul de credit in buzunar, ci cu bani cash.

7. Profita de promotii

Fa-ti cumparaturile importante atunci cand sunt promotii, discounturi. In preajma sarbatorilor sau de Black Friday sunt momentele cele mai bune pentru a achizitiona bunuri la preturi avantajoase.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea