Social

#gripa porcina #simptome #infectare #imbolnavire #gripa noua

Cum sa deosebesti gripa noua de cea sezoniera

Gripa noua si gripa sezoniera se deosebesc in ceea ce priveste simptomele. Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel a subliniat faptul ca in acest moment exista trei tipuri de simptome de imbolnaviri , care sunt insa total diferite si nu inseamna imbolnavire cu noua gripa .

Diferentele dintre gripa noua, gripa sezoniera si virozele respiratorii obisnuite sunt vizibile si usor de identificat. Astfel, imbolnavirea cu AH1N1 este caracterizata prin “subfebrilitate de 37,5 – 38, cel mult 38,2, cu o stare generala usor alterata, adica o senzatie de disconfort, ii curge nasul secretie apoasa si tuseste”, dupa cum a mentionat aseara doctorul Streinu-Cercel. Daca in doua-trei zile aceste simptome se accentueaza, pacientul trebuie sa se prezinte obligatoriu la o sectie de boli infectioase, pentru ca risca ca starea lui sa se inrautateasca.

In ce priveste gripa sezoniera, aceasta da un alt tablou de simptome: “febra 39-40 de grade, cu o stare generala alterata de la inceput de il culca pe om in pat, are frisoane, il dor muschii, il dor articulatiile, il doare capul si il dor globii oculari”.

O a treia categorie de simptome sunt cele ale virozelor respiratorii obisnuite, in care “avem nasul infundat, putin secretie apoasa, inghitim cu oarecare dificultate, dar nu facem febra”.

Secretarul de stat i-a indemnat pe romani sa limiteze contactele foarte apropiate, de genul pupatului pe obraz, ducerea la nas a mainii dupa ce a fost stransa mana unei alte persoane, dar si ramanerea in casa in cazul in care exista vreuna dintre simptomele de boala. In plus, cei care au minimul de simptome trebuie sa incerce pe cat posibil sa nu stranute in alta parte decat in batista sau in manseta, pentru a impiedica imprastierea virusului.

Adrian Streinu-Cercel a precizat si faptul ca testele de prezenta a virusului pandemic, furnizate, gratuit, de OMS, nu se fac la cerere. Astfel ca persoanele care stiu ca au venit in contact cu o persoana infectata, trebuie sa asteptati cel putin 5 zile, altfel testul va fi irelevant.

De asemenea, atat copiii, cat si adultii care au simptome de gripa, trebuie sa stea in casa si sa anunte medicul de familie. Iar daca diagnosticul a fost confirmat, bolnavul este obligat sa respecte recomandarile medicului si sa se izoleze la domiciliu, pentru a nu raspandi boala, altfel risca o amenda penala sau chiar inchisoarea.

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea