Social

#atribuire #licitatie #informatizare

Cum sa dai tun in Educatie: licitatia de informatizare devine atribuire directa

Procesul de informatizare al scolilor si liceelor din Romania lasa loc speculatiilor financiare si aranjarii de contracte preferentiale. Acest lucru se intampla dupa ce Ministerul Educatiei a pregatit o modificare legislativa prin care o licitatie de informatizare devine atribuire directa. Astfel, daca un calculator nou potrivit pentru nevoile elevilor costa 400 de euro, prin aceste firme el ajunge cu mult peste pretul pietei.

Ministerul vrea sa trimita cei 260 de milioane de euro dedicati informatizarii scolilor in conturile unor firme private . Printr-o initiativa legislativa noua, ministerul vrea sa modifice Ordonanta de Urgenta nr. 87/2008 prin care se introducea licitatia pentru informatizarea scolilor. Se introducea astfel un program prin care fiecare elev de clasele a noua si a zecea urma sa primeasca un calculator, pe care putea sa-l foloseasca si la domiciliu, printr-o investitie a statului in valoare de aproximativ 130 de milioane de euro.

Cei din ministerul actual vor ins asa transforme licitatia in atribuire directa. Ei spun ca dupa incheierea licitatiei, programul s-a poticnit si doar 1.500 de calculatoare au apucat sa fie distribuite. “Ele au fost date in scoli, in timpul campaniei electorale. Dupa ce am preluat mandatul am decis sa continui programul, dar calculatoarele sa ramana in scoli. Contractul, insa, fusese reziliat de catre castigatori din cauza modificarilor de curs valutar si din pricina ca preturile convenite nu mai erau acceptabile“, a declarat, pentru Adevarul, Ecaterina Andronescu.

Amendamente depuse la o ordonanta care nu a plecat din Parlament si Andronescu minte

Potrivit Adevarul, ordonanta guvernului Tariceanu a fost respinsa de Senat si a fost trimisa apoi la Camera Deputatilor, camera decizionala, de unde nu a mai plecat. Insa intre timp la aceasta lege au fost depuse amendamente din partea Guvernului, prin care se dorea ca licitatia de atribuire a programului sa devina atribuire directa. Investitia care urma sa se faca era de 260 de milioane de euro.

Un lucru important de mentionat este insa faptul ca ministerul sustinea ca nu stia cine a fost initiatorul amendamentelor la respectiva lege, fostul ministru al Educatiei spunand ca ele au plecat de la Comisia pentru Invatamant a Camerei Deputatilor.

Reprezentantii Comisiei sustin insa altceva. Catalin Croitoru (PDL), vicepresedintele Comisiei pentru Invatamant din Camera Deputatilor, spune ca amendamentele “cu dedicatie” au fost sustinute personal in fata comisiei de catre Ecaterina Andronescu, iar dupa ce au fost respinse, "a doua zi, un director de la Siveco a venit la mine si la colega mea Doinita Chirciu sa ne roage sa trecem amendamentele, fiindca firma este intr-o stare proasta ". Conform Adevarul, Florin Ilia nu a vrut sa ofere o reactie referitor la acest subiect.

Afirmatiile membrilor Comisiei sunt sutinute si de procesul-verbal al sedintei Comisiei pentru Invatamant din Camera Deputatilor, din data de 23 iunie 2009. In acesta se precizeaza ca ministrul Andronescu propunea ca solutie pentru finantarea programului o formula de leasing, optiune care se regaseste si in amendamentele pe care acum nu si le mai asuma nimeni.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea