Social

Cuib de capuse la Academie

Beneficiind de inalta protectie a presedintelui Eugen Simion , citeva reviste si o editura si-au gasit gazda pe gratis la Academia Romana. Nu oriunde, ci intr-o cladire aflata in centrul Capitalei. Fiecare dintre ele reprezinta un interes editorial al presedintelui institutiei.

Cea mai cunoscuta si mai veche colaborare este cea cu Editura Expert, una dintre cele mai prospere in domeniul editarii de carti economice, cu citeva sute de titluri in palmares. Pe site-ul Institutului National de Cercetari Economice (INCE), subordonat Academiei Romane, Editura Expert apare in organigrama institutiei, fara insa ca oficial intre acestea sa existe vreo legatura.

Sediu si angajati de la Academie

In fapt, Editura Expert este o societate comerciala privata, care in 2003 a avut o cifra de afaceri declarata la Registrul Comertului de 3,7 miliarde de lei, iar in 2004 de 2,5 miliarde. Numai ca sediul in care functioneaza este al Academiei, iar oamenii cu care lucreaza sint tot angajatii Academiei, la Centrul de Informare si Documentare Economica, din subordinea INCE. Legatura o reprezinta Valeriu Ioan-Franc, director adjunct al INCE si sef al Centrului de Informare si Documentare, pe de o parte, si director al Editurii Expert, pe de alta parte. Contactat telefonic, acesta nu a facut nici un comentariu, pentru ca ulterior sa nu mai raspunda nici la telefon. Aida Sarchizian, director adjunct la INCE si secretar general la editura, a refuzat si ea sa ofere detalii despre editura. Sint confidentiale, a motivat aceasta. Beneficiile pe care le are din partea Academiei sint totusi rasplatite cumva de Editura Expert. Aceasta editeaza revista Caiete critice, al carei director este Eugen Simion. Revista, al carei co-editor este Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, condusa tot de Eugen Simion, ocupa gratuit, la rindul ei, doua spatii in Casa Academiei, situata pe Calea 13 Septembrie, linga Palatul Parlamentului.

Simion la nevoie se cunoaste

Recent, in cladirea cu pricina si-a gasit doua spatii si revista Cultura, editata de Fundatia Culturala Romana , condusa de scriitorul Augustin Buzura si care-i are printre colaboratori pe Eugen Simion. Fara sa existe un contract de inchiriere, aceasta a primit sediu in cadrul Institutului de Lingvistica Iorgu Iordan-Al. Rosetti, prin bunavointa conducerii Academiei. Am fost intrebat de conducerea Academiei daca nu am niste spatii libere si le-am oferit fara o conventie scrisa, intrucit, din cite am inteles, era o chestiune urgenta, spune acad. Marius Sala, directorul Institutului de Lingvistica.

Chirie sau repartitie

Pentru a functiona aici aceste structuri, care nu apartin Academiei si nici nu functioneaza sub egida ei, ar trebui sa plateasca o chirie sau sa aiba repartitie din partea Prezidiului. Nu este insa asa, spune Ioan Raba, directorul de la Casa Academiei, ce adaposteste in jur de 40 de institute si centre de cercetare.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea