Social

Cu toate ca a comis violente si au existat informatii ca incalca legile economice, Magnatul tigarilor a beneficiat de imunitate

Florian Anghelescu a batut doi comisari de la Garda Financiara care au avut "tupeul" sa-i faca un control la standurile afaceristului, din Complexul Flora. Scandalul, care a avut loc in urma cu cinci ani, s-a terminat in coada de peste dupa ce procurorii bucuresteni au aranjat dosarul, astfel incat Anghelescu sa fie scos basma curata. Omul de afaceri a incercat chiar sa-i incrimineze pe comisarii Garzii Financiare, sustinand ca de fapt el a fost cel batut, si nu invers.

La dosar exista probe conform carora cei doi comisari au fost batuti cu salbaticie de catre Anghelescu. Protectia de care s-a bucurat Anghelescu, ani buni, a fost asigurata atat de inalti reprezentanti ai Garzii Financiare, cat si de procurori si politisti. Dupa ce ca i-a trimis in control, conducerea Garzii Financiare de atunci s-a spalat pe maini de raspundere, lasandu-i ulterior pe cei doi comisari sa rezolve pe cont propriu litigiul survenit in timpul executarii atributiunilor de serviciu. Procurorii au schimbat incadrarea juridica din ultraj in loviri si alte violente. Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 a tinut dosarul la sertar timp de trei ani, asteptand prescrierea faptei.

La inceputul anului 2000, comisarul Pavel Roman din cadrul Garzii Financiare Arad a fost solicitat de comisarul general Ion Tomescu, seful Garzii Financiare de la vremea respectiva, sa se deplaseze la Bucuresti si sa efectueze doua controale. Motivul pentru care conducerea Garzii Financiare Centrale a apelat la un om din teritoriu a fost ca, in toate controalele dispuse pana atunci, agentii economici vizati erau anuntati dinainte despre ceea ce urma sa se intample. Pentru a evita scurgerea de informatii, s-a ales aceasta varianta. Comisarul din Arad a fost rugat sa-si aleaga un coleg de la Bucuresti, in care are incredere, alaturi de care sa isi duca la indeplinire misiunea. Cel ales se numeste Teodor Herea. Obiectivele vizate de controale erau agentii economici din Complexele Comerciale Flora si Europa.


Sesizare inutila la Comisia de Abuzuri

Printr-o plangere depusa de unul dintre cei doi comisari, Pavel Roman, la Comisia de Abuzuri din Camera Deputatilor, in luna octombrie 2000, petentul cerea solutionarea corecta a cazului deoarece era evidenta incercarea de musamalizare a dosarului. "La data de 20.01.2000, in timpul exercitarii atributiilor de serviciu, in incinta complexului comercial "FLORA" din Bucuresti, subsemnatul impreuna cu Herea Teodor - comisar in cadrul Garzii Financiare centrale -, in urma incheierii unui act de control la SC DELFINUL SRL, am fost agresati verbal si fizic de catre administratorul si patronul acestei societati (Florian Anghelescu- n.r.), in prezenta a mai multi martori.

Desi Institutul de Medicina Legala, unde ne-am prezentat, a eliberat certificate medicale care atestau faptul ca am fost loviti si, desi au existat suficienti martori care au confirmat acest fapt, Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 1, prin prim-procurorul institutiei, la data de 15.03.2000, prin ordonanta, fara nici o motivatie legala, a dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Anghelescu Florian, autorul faptei, considerand ca acesta nu se face vinovat de savarsirea infractiunii de ultraj, trimitand cauza la judecatorie spre solutionare pentru savarsirea de catre acesta a infractiunii de lovire sau alte violente.

Prin aceasta "inginerie" juridica originala, rezultata prin neluarea in considerare a certificatului medical existent; a declaratiilor martorilor; a cercetarilor efectuate de politie la cateva zeci de minute de la eveniment; a notelor explicative luate de catre comisarii Garzii Financiare Centrale de la persoanele aflate la fata locului imediat dupa producerea evenimentului, dar mai ales prin omiterea faptului ca atat subsemnatul cat si colegul meu ne aflam in exercitiul functiunii si ca efectuam un control normal din ordinul comisarului general, Parchetul de pe langa Judecatoria Bucuresti, prin procurorul desemnat sa instrumenteze acest caz, a comis un abuz grav, o favorizare clara a infractorului, permitandu-i acestuia sa se sustraga de la raspunderea ce o impunea fapta comisa.

Consider ca masura luata de procuror nu este intamplatoare; nu are la baza lipsa de profesionalism sau a elementelor care sa confirme comiterea infractiunii de ultraj; nu este o simpla eroare sau abordare superficiala a cazului, ci este o dovada elocventa a coruptiei existenta in justitie.", se arata in memoriul transmis deputatului Ion Honcescu.


I-a batut pentru ca nu erau de-ai lui

Comisarii Roman si Herea primisera informatii ca pentru a isi elimina concurenta Florian Anghelescu factura in fals vinderea tigaretelor pe care le producea, netrecand la beneficiar numele real sau trecand nume fictive. S-au deplasat in Complexul Comercial Flora, unde dupa ce au verificat patru standuri, au ajuns la standul societatii Delfinul, apartinand lui Anghelescu si in urma controlului au descoperit ca aici au loc actiuni si fapte de evaziune fiscala. Prin urmare, anchetatorii au hotarat sa ridice o parte din documentele firme si au aplicat si o amenda de 20 de milioane de lei. Acesta este practic momentul in care a intrat in scena patronul Florian Anghelescu, chemat de angajatii sai. Acesta a sunat la una dintre "pilele" din Garda Financiara, s-a interesat cine a dispus controlul si s-a aratat intrigat de faptul ca nu a fost anuntat, asa cum fusese obisnuit. Raspunsul "pilei" pare ca l-a nemultumit intr-atat de tare pe afacerist, incat acesta, dupa ce a inchis telefonul, a tabarat cu pumnii si picioarele pe comisarul Roman.

Pentru a aplana conflictul, seful de Divizie Teodor Herea l-a intrebat pe Anghelescu de ce il loveste pe colegul sau. Drept raspuns, Anghelescu i-a aplicat o corectie care a necesita doua saptamani de ingrijiri medicale, comisarul fiind nevoit sa poarte ochelari de soare pentru a-si ascunde vanataia de la ochi. Pentru ca scandalul a luat o amploare nemaiintalnita, s-a cerut interventia Politiei. La fata locului s-au deplasat doua echipaje de la Sectia 2, care l-au linistit pe scandalagiu si care au declansat o ancheta.


Musamalizare pana la prescriere

Politistii care s-au ocupat de acest dosar nu se mai afla astazi in structurile Ministerului Administratiei si Internelor. Investigatiile efectuate in ziua respectiva au deranjat cercurile de relatii ale omului de afaceri, fiind necesara "interventia" lui Virgil Ardelean , seful UM 0962. Acesta, sesizat, prin metode specifice, asupra faptului ca politistii sunt mana-n mana cu Anghelescu, a dispus schimbarea echipei de cercetare cu o alta.

Audierea partilor implicate in scandal, precum si a martorilor incidentului a evidentiat faptul ca, intr-adevar, comisarii au fost batuti cu salbaticie de Florian Anghelescu. Victimele au depus plangere penala impotriva omului de afaceri, pentru ultraj, ei anexand la dosar certificatele medico-legale care prevedeau 12, respectiv 8 zile de ingrijiri medicale si delagatia de serviciu pentru efectuarea controlului. Zece zile mai tarziu, batausul a revenit la Sectia 2 Politie, fluturandu-le anchetatorilor pe la nas un certificat medico-legal cu 25 de zile de ingrijiri medicale, emis pe numele sau. Confruntati cu o situatie incalcita, politistii au intocmit un referat pentru infractiunea de ultraj la adresa comisarilor, respectiv de lovire impotriva lui Anghelescu.

Dosarul a fost declinat catre Parchetul Judecatoriei Sectorului 1. Aici, procurorii au facut tot posibilul ca infractiunea de ultraj sa dispara. "Potrivit probelor administrate in dosar, mai ales pe baza declaratiei date de Florian Anghelescu, cum ca respectivii comisari ai Garzii Finaciare nu s-au legitimat in momentul controlului (desi acestia intocmisera deja o nota de control in care isi inscrisera datele de identificare n.r.), astfel incat nu se poate vorbi despre ultraj, procurorii au schimbat incadrarea faptei pentru care era cercetat Anghelescu din ultraj in lovire", ne-au declarat surse judiciare. Timp de trei ani, dosarul a stat inchis intr-unul dintre fisetele procurorilor, el vazand, in sfarsit lumina zilei, in luna iunie a.c. cand s-a dat solutia de neincepere a urmaririi penale. Aceasta data coincide cu perioada in care presedintele Traian Basescu l-a lasat din brate pe Anghelescu, iar firmele conduse de acesta au intrat din nou in atentia Garzii Financiare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea