Social

Cu sau fara Irlanda, UE merge mai departe

Varianta negocierii unui nou tratat este exclusa: documentul este deja simplificat la maximum.
 
Uniunea Europeana avanseaza doar prin vointa liderilor politici: intoarcerea la popor pare sa insemne si un pas inapoi pentru constructia europeana, atata vreme cat aceasta este privita ca o masinarie birocratica greu de urnit si cu atat mai greu de oprit. Irlandezii au votat in referendumul de joi impotriva unui document care simplifica si democratiza activitatea Uniunii, fara a le stirbi din suveranitate .


Campania pentru „nu“ impotriva Tratatului de la Lisabona s-a bazat pe niste sperietori mincinoase, fara nici o legatura cu substanta sau litera documentului simplificat: irlandezii s-au speriat ca UE le-ar putea cere sa legalizeze avortul, sa le impuna noi taxe sau sa le ceara sa renunte la neutralitatea militara.

Nici una dintre aceste probleme nu facea insa obiectul tratatului.

Premierul irlandez Brian Cowen va trebui sa vina la summitul european de la sfarsitul saptamanii cu o solutie pentru a salva documentul la care s-a ajuns cu mari greutati si in urma unor nesfarsite negocieri intre cele 27 de state membre. Documentul este deja simplificat la maximum, reprezentand cel mai mic numitor comun la care s-a putut ajunge dupa respingerea Constitutiei europene de catre electoratul francez si cel olandez, in 2005.

Dupa criza declansata atunci de catre poporul francez in organizarea Uniunii, Nicolas Sarkozy a fost cel care a venit cu ideea negocierii unui tratat simplificat. Lui Nicolas Sarkozy ii va reveni acum dificila sarcina de a gestiona noua criza a Uniunii, in calitate de presedinte al tarii aflate la conducerea UE. Solutia trebuie sa vina insa dinspre Irlanda, deoarece celelalte 26 de state (din care 18 au ratificat deja documentul) nu vor mai face pasi inapoi. La 1 ianuarie 2009, documentul ar trebui sa intre in vigoare, iar Uniunea nu poate functiona fara reformele aduse de tratatul simplificat.

De aceea Dublinul are doua variante: fie gaseste o modalitate prin care sa reintoarca electoratul la urne, fie se va multumi cu statutul de asociat al UE, fara a mai fi membru cu drepturi depline al organizatiei. Ceea ce va insemna o pierdere politica importanta pentru Dublin, nu insa si una financiara. In interiorul Uniunii, „ Tigrul celtic“ a reusit sa obtina o crestere economica spectaculoasa, transformandu-se din unul dintre statele ajutate de Uniune intr-un contribuitor net la bugetul european .
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea